Începe solstițiul de vară 2024. Evenimentul astronomic care nu s-a mai înregistrat de 228 de ani

Începe solstițiul de vară 2024. Evenimentul astronomic care nu s-a mai înregistrat de 228 de ani

Luna iunie din acest an aduce un eveniment astronomic rar, ce nu s-a mai înregistrat de 228 de ani.

Aanul acesta vara vine cu o zi mai devreme de data obișnuită. Dacă de obicei solstițiul este în 21 iunie, în 2024, acesta este în 20 iunie.

Situația nu este unică, pentru că în 20 iunie a mai fost înregistrat solstițiul de vară, însă particularitatea acestui an este că solstițiul se va produce cel mai devreme, ca moment al zilei, comparativ cu ultimii 228 de ani (din 1796), potrivit accuweather.com.

În ziua de 20 iunie 2024 se produce solstițiul de vară, la ora 23.51. În 2028 va mai fi solstițiul pe data de 20 iunie, în rest va fi pe 21 iunie în acest deceniu. După 2030 vor fi mai deși anii în care solstițiul va fi pe 20 iunie. 

Schimbarea vine de al alinierea specifică a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului. Solstițiul de vară va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani, până în 2096, când se așteaptă să avem cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară marchează începutul oficial al verii astronomice și cea mai lungă zi din an.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12', și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.

Comenteaza