Istoria unui nume, istoria unei vieţi. "Războiul Regelui" sau răspunsul lui Mihai I către posteritate

Istoria unui nume, istoria unei vieţi.
Documentarul "Războiul Regelui", cel mai complex documentar despre Regele Mihai I al României, bazat pe interviul acordat de Majestatea sa lui John Florescu, reprezintă răspunsul dat de monarhul român posterităţii cu privire la deciziile sale pentru ţară, luate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

26 de ani în România şi şapte ani de domnie (exceptândui-i pe cei trei ani de Regenţă). 43 de ani de exil. 25 de ani înapoi în ţară. Sunt cifre care însumează o viaţă. Trecute între coperţile unei cărţi de istorie, ele nu par a comunica prea multe. Ce rămâne din istoria unei vieţi când ea se leagă de istoria unui popor? Rămân faptele tranşate, plus cu minus, deciziile luate în trecut care ne modelează prezentul şi viitorul. - acestea sunt nu doar lecţiile pe care ne învaţă istoria, ci şi mesajul documentarului „Războiul Regelui".

Istoria unei vieţi şi istoria unui nume sub tăişul timpului: Regele Mihai, ultimul şef de stat aflat în viaţă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

John M. Florescu, realizatorul documentarului şi producător de filme, precum şi unul din nepoţii lui Alexandru G. Florescu (1867-1925), fost diplomat al României în timpul lui Carol al II- lea, dar şi al lui Mihai, la Berlin, Washington şi Londra, a prezentat mai multe date inedite, joi, 5 mai, la avanpremiera „Războiului Regelui", un documentar căruia i-am putea alătura şi numele de „artistic", prietenos cu privitorul, trecând de la date istorice atent prezentate şi documentate, la ceea ce numerele din cărţi nu înregistrează-comportamente umane, micile detalii care îmbracă faptele în omenesc:

„Titlul original era «Regele care l-a păcălit pe Hitler».Regele a purtat multe războaie, unele personale, multe politice. Stalin, Hitler, Antonescu şi într-o anumită măsură chiar aliaţii. Mulţi dintre prietenii săi de-a lungul vieţii sale s-au dovedit a-i fi adversari. Aş dori să-i mulţumesc Majestăţii sale, Regele Mihai I. El a fost extrem de generos acordându-mi timp în urmă cu 10 ani în urmă pentru a-mi relata povestea vieţii sale, în cursul a două zile la Palatul Elisabeta. Ce a făcut pentru România are însemnătate şi cred că povestea sa ar trebui să fie mai bine cunoscută, nu doar în România, ci şi în lume. Ceea ce a făcut în al Doilea Război Mondial este unele dintre cele mai bune poveşti nespuse de către singurul conducător de stat rămas de atunci care o mai poate spune. Prinţesa Margareta a fost extrem de răbădătoare cu noi şi ne-a dat filme de familie filmate de tatăl său în timpul anilor de exil."

Acesta a mai punctat: „Pentru mine a fost o călătorie firească, tatăl meu a fost istoric, îi dedic acest film lui. Bunicul meu a fost un diplomat român, activând înantea războiului, a demisionat când IIon Antonescua venit la putere. Cred că am o legătură. Acest demers nu ar fi fost posibil fără doi oameni: Horia Ciorcilă, directorul Băncii Transilvania, interesat de subiect şi domnul Alex Cesnavicius, CEO al Pro TV, lituanian care înţelege istoria acestei regiuni. (...) Acest proiect va fi difuzat pe 10 mai. 10 mai după cum ştiţi este aniversarea a 150 de ani a Coroanei Regale. (...) Este foarte greu să faci un film despre un subiect unde ai un public atât de divers, am încercat să ţintim corect. Avem în minte sănătatea Regelui, sperăm că se odihneşte şi că îşi recapătă puterile. Aş spune în încheiere ca politicienii americani, dacă vă place filmul mergeţi pe Facebook şi spuneţi că vă place şi dacă nu vă place, mergeţi pe Instagram.", a motivat John Florescu.

Documentarul începe cu momentul 23 august 1944, lovitura de stat, concentrându-se pe aceasta: „Regele Mihai I al României se adresează naţiunii. Românii de pretutindeni se adună în jurul radioului. Ceea ce urmează să anunţe este extrem de important. Primul ministru al ţării, general Ion Antonescu a fost arestat, alianţa cu Hitler a fost ruptă, iar România s-a alăturat Aliaţilor."

Citetşte mai multe AICI.

Comenteaza