Jurnalistă britanică, fascinată de Transilvania. Ce spune despre Clujul dintre comunism şi gotic

Jurnalistă britanică, fascinată de Transilvania. Ce spune despre Clujul dintre comunism şi gotic
Castelele gotice şi peisajele rurale superbe pe care le-a văzut în fotografii, dar şi faptul că Prinţul Charles are o casă în Transilvania, au convins o jurnalistă a publicaţiei britanice „The Telegraph“ să facă o excursie de cinci zile în România.

Rhiannon Edwards, specializată în travel, a călătorit alături de partenerul ei şi a dezvăluit că a fost o decizie spontană şi nu a avut prea mult timp la dispoziţie pentru a pune la punct toate detaliile. Cei doi au aterizat la Cluj-Napoca, iar de aici au plecat cu maşina spre Bucureşti făcând popasuri în satul Cund şi oraşele Sighişoara şi Braşov. 

Capitala Transilvaniei nu a fost foarte pe placul britanicilor, însă au fost impresionaţi totuşi de centrul vechi al oraşului, „un amestec de faţade medievale şi baroce", şi de Biserica Sf. Mihail - „întunecată, gotică şi impunătoare, este cu siguranţă cel mai atrăgător punct din centrul oraşului. "

''Clujul este unul dintre cele mai mari oraşe din România şi la un moment dat a fost chiar capitala Transilvaniei, dar nu ni s-a părut pe măsură ce traversam oraşul dinspre aeroport - mai multe blocuri de beton din anii '60 decât clădiri medievale din 1260. Apartamentul în care am fost cazaţi, în interiorul unui bloc din perioada comunistă, era imens, cu un balcon de unde puteai vedea tot oraşul şi un decor neschimbat din anii '80 , însă pentru 25 de lire pe noapte nu ne-am permis să ne plângem", a mai povestit Edwards.

În drum spre Cund s-au oprit să viziteze şi Salina Turda, un obiectiv des promovat în publicaţiile internaţionale, în special în cele din Marea Britanie. "O peşteră subterană de proporţii epice, Salina Turda are mai multe în comun cu un platou de filmare pentru «Star Wars» decât un muzeu. Am pierdut cu bucurie câteva ore în răcoarea minei înainte de a ieşi la suprafaţă, unde am mâncat un delicios langoş". 

La Cund au avut parte de o primite tradiţională, cu bucate proaspete - suc de mere făcut în casă, dulceţuri, brânză, supă de cartofi, pâine de casă şi vin, iar în Sighişoara le-a plăcut Biserica din Deal. Braşovul le-a amintit de Montmartre, însă Bucureştiul i-a făcut să se întrebe dacă nu ar fi mai bine să anuleze zborul spre casă şi să se întoarcă în Transilvania. 

Articolul poate fi citit integral AICI. 

 

Comenteaza