Mărţişoare cu mesajul #Rezist sau din sticluţe umplute cu pălincă la Cluj FOTO

Mărţişoare cu mesajul #Rezist sau din sticluţe umplute cu pălincă la Cluj FOTO
Mărţişoare cu mesajul #Rezist, scris pe ciupercuţe din lemn sau pe sticlă, sau mărţişoare din sticluţe umplute cu pălincă şi vişinată, dar şi din săpun de casă pus pe coajă de portocală, sunt expuse, începând de vineri, la două târguri de profil deschise la Cluj-Napoca.

Târgul de Mărţişor deschis, vineri, în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca oferă doar mărţişoare făcute de mână.

"Sunt expuse doar mărţişoare făcute de mână din diferite materiale cum ar fi săpunuri minuscule cu ierburi din Baciu pe o felie de portocală uscată, din hârtie reciclată, pâslă, ceramică, porţelan, lemn, pănuşi. Nu mergem pe clasic, ci pe ceva inovator. Sunt 21 de expozanţi atât din Cluj, cât şi din Satu Mare sau Cristurul Secuiesc", a declarat muzeograful Vegh Eva.

Loredana Istrate are un stand cu mărţişoare din floricele naturale presate în răşină, din hârtie reciclată, dar şi din lemn, vedetele fiind ciupercuţe pe care este pictat mesajul #Rezist.

"Rezistăm până vine primăvara, pe condiţii mai rele, pe vânt şi ploaie, nu numai la un protest. Ciupercuţele costă 12 lei", a spus aceasta.

La un alt stand, Mălina Mândru vinde mărţişoare din sticlă cristal pe suport textil tricolor care conţin pictat mesajul #Rezist şi costă 10 lei bucata.

"Din păcate, trăim experienţa acestor zile şi m-am gândit să marcăm astfel de momente", a spus Mândru.

Monica Chirilă expune mărţişoare care evocă marea, combinând materiale naturale, cum ar fi plută, cu mărţişoare mici din pastă de săpun sub formă de cochilii, scoici, steluţe de mare.

"Avem bucăţi de săpun sub formă de inimă pe o felie deshidratată de portocală, este săpun de casă care se poate modela şi lua diverse forme şi ne apropie de natură. Iubesc plantele medicinale din Cheile Baciului, le-am macerat şi le-am introdus în compoziţia săpunului.

Am folosit doar ingrediente naturale. Preţurile sunt cuprinse între 8 şi 15 lei", a spus aceasta.La târgul de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei se mai vând mărţişoare din argilă uscată la aer, broderii manuale cu flori, fluturi, buburuze, cusute pe etamină, dar şi mărţişoare din lemn de tei pictat sau din sticlă de murano.

În Piaţa Unirii, Primăria Cluj-Napoca a deschis un alt târg de mărţişor la care participă circa 50 de expozanţi, majoritatea cu mărţişoare. Printre ei şi Alin, care are mărţişoare sub formă de sticluţe de 5 ml, pline cu pălincă de Cluj sau vişinată, pentru domni, respectiv doamne.

"M-am gândit împreună cu soţia să venim cu mărţişoare originale. Am comandat sticluţele şi le-am umplut ca într-o mică distilerie. Este pălincă din zona Huedin, iar în vişinată am pus vişine din livada noastră. Un astfel de mărţişor costă 10 lei", a spus Alin.

Târgul de Mărţişor de la Muzeul Etnografic va fi deschis până la 1 martie, iar cel din Piaţa Unirii până în 12 martie.

 

 

Comenteaza