Medic: De ce bărbaţii se îmbolnăvesc mai mult şi trăiesc mai puţin

Medic: De ce bărbaţii se îmbolnăvesc mai mult şi trăiesc mai puţin

La nivel global, speranţa de viaţă a bărbaţilor şi femeilor este diferită, cu un dezavantaj masculin. Bărbaţii, conform statisticilor, sunt supuşi unui risc mai mare de deces pe parcursul vieţii, arată în cartea sa dr. Daniele Coen. 

Daniele Coen, medic şi autoarea cărţii „Acea voce pe care nimeni nu o ascultă”, lansată recent, spune că bărbaţii, conform statisticilor, sunt supuşi unui risc mai mare de deces pe parcursul vieţii. Şi asta în ciuda faptului că au acces la aceleaşi opţiuni de tratament ca şi femeile. 

„La nivel global, speranţa de viaţă a bărbaţilor şi femeilor este diferită, cu un dezavantaj masculin. Luând deoparte efectele pandemiei de COVID-19 care a amplificat acest decalaj, în realitate tendinţa acestei diferenţe era în scădere.

De exemplu, în 2000, speranţa de viaţă era 76,5 ani pentru bărbaţi şi 82,3 pentru femei, cu o diferenţă de 5,8 ani.În 2019 (ultimele date pre-COVID) valorile au fost 81 şi respectiv 85,3. Motivele care stau la baza acestora diferenţele şi dinamismul lor sunt încă parţial necunoscute şi influenţate şi de ţara în care trăiesc oamenii.

Ştim că bărbaţii dezvoltă mai devreme, din motive biologice, boli cardiovasculare (cea principală cauză de deces la nivel mondial), mai mulţi oameni mor din cauza cancerului, se sinucid mai frecvent şi sunt mai sensibili la infecţii (COVID-19 a evidenţiat acest aspect).

Trebuie să luăm în considerare şi ponderea particularităţilor psiho-socio-culturale, care, de exemplu, îi fac pe bărbaţi mai predispuşi la stiluri de viaţă nesănătoase sau riscante (mai mult fumat şi alcool, mai multe sporturi extreme, mai multe accidente rutiere etc.) şi o capacitate mai scăzută de a solicita îngrijiri medicale, parţial condiţionată de stereotipurile de masculinitate”, afirmă specialista, potrivit Mediafax.

Nivelurile ridicate de testosteron pot slăbi răspunsul imunitar şi sunt unul dintre factorii pentru care bărbaţii sunt mai vulnerabili la infecţii? Coen n-are dubii. „A lega în mod direct nivelul de testosteron cu riscul de infecţii este o simplificare excesivă. Cu toate acestea, este adevărat că femeile au un sistem imunitar mai activ decât bărbaţii şi că hormonii sexuali (testosteron şi estrogen) au o influenţă complexă asupra imunităţii. În practică, femeile sunt mai bine protejate împotriva infecţiilor virale şi bacteriene, aşa cum am putut vedea în timpul pandemiei de COVID-19”, afirmă Dr. Coen, pentru gazzetta.it.

Într-un articol recent, The Washington Post scrie că mulţi bărbaţi îşi văd corpul ca pe un instrument care atrage atenţia „doar atunci când se rupe”. „Se pare că este stabilit că bărbaţii sunt mai puţin atenţi decât femeile la propria sănătate, atât în ​​ceea ce priveşte prevenirea, cât şi tratarea bolilor. Din păcate, atunci când organismul „se strică” este mai greu să se recupereze din prejudiciul”.

Comenteaza