Moş Nicolae. De unde vine nuiaua lui Moş Nicolae şi din ce lemn trebuie să fie

Moş Nicolae. De unde vine nuiaua lui Moş Nicolae şi din ce lemn trebuie să fie

Tot tradiția lui moş Nicolae spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă această, pusă în apa, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

De unde vine legenda lui Moş Nicolae cu nuiaua? Marele sfânt Nicolae, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserica creştină, i-a dat o palmă ereticului Arie. Potrivit bisericii, de la palma lui moş Nicolae a rămas obiceiul că, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu joardă în semn de avertisment.

În tradițiile românești, moş Nicolae apare pe un câl alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzește soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără lumina și căldură; este iscoadă a diavolului; stăpânește apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scăpa de la înec; apăra soldații în război, motiv pentru care aceștia îl invocă în timpul luptelor; ajută văduvele, orfanii și fețele sărace care vor să se mărite.

Comenteaza