O bunătate să te lingi pe degete: plăcintă cu mere și nucă. Ți-am făcut poftă? Iată rețeta

O bunătate să te lingi pe degete: plăcintă cu mere și nucă. Ți-am făcut poftă? Iată rețeta
| Foto: oetker.ro

Rețeta amintește de copilăria la bunici, cu parfum de scorțișoară și mere coapte.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

De ce ai nevoie:

1 pachet de foi subțiri de plăcintă (16 foi)
600 g mere gata curățate (cca. 800 g mere întregi)
150 g nucă
150-250 g zahăr
100 g unt topit sau ulei (dacă țineți post)
scorțișoară
coajă rasă de lămâie
zahăr vanilat

Cum o faci:

Ideal ar fi ca merele să fie dulci-acrișoare. Se spală și se dau pe răzătoarea mare, cu coajă cu tot. Zeama lăsată se scurge foarte bine. Puneți merele rase într-un vas și adăugați o linguriță de scorțișoară măcinată peste ele.

Cât se odihnesc puțin merele, prăjiți nucile într-o tigaie, apoi, după ce s-au răcit, mărunțiți-le cu robotul, sau cu un cuțit. Amestecați nucile cu zahărul și puteți trece la montarea plăcintei.

Se pun 16 foi subțiri. Baza și blatul de sus se fac cu câte patru foi și în interior se pun câte două foi. Se pregătește untul topit și se amestecă cu coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Pentru a putea face totul mai simplu, plăcinta se montează direct pe hârtie de copt. Se trage totul apoi la final în tavă. Foile subțiri de aluat se ung între ele. Rolul grăsimii este de a le face crocante și fragede. Se ia prima foaie de aluat peste hârtia de copt și se unge cu unt topit. Se acoperă cu altă foaie și se unge tot așa, cu unt sau ulei, până s-a făcut un teanc cu 4 foi. A patra foaie nu se mai unge pentru că peste ea vine umplutura.

Peste foaia neunsă se pune umplutura. Vor fi patru straturi de umplutură. Merele și nuca se împart cu zahărul în patru. Se presară prima porție de mere peste care se apune și nucă cu zahăr. Ultima foaie, cea de sus, se unge cu restul de ulei și se pune peste ea zahăr vanilat. Se așează totul într-o tavă la cuptor și se secționează în bucățele mai mici. Aceasta se coace în cuptorul preîncins la 190 C timp de 35 de minute. Poftă bună!

(rețetă preluată de pe Impact.ro)

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza