O dietă bogată în sare poate contribui la depresie - studiu

O dietă bogată în sare poate contribui la depresie - studiu

O echipă de cercetători a testat această ipoteză expunând două grupuri de şoareci la diete diferite timp de mai multe săptămâni.

Un studiu recent publicat în The Journal of Immunology arată că şoarecii care au urmat o dietă bogată în sare au dezvoltat simptome de depresie. Cercetătorii au descoperit că acest efect este cel mai probabil legat de producerea unei citokine numite IL-17A.

În cadrul studiului, cercetătorii au expus două grupuri de şoareci la diete diferite timp de 5-8 săptămâni: un grup a primit o dietă normală, iar celălalt o dietă bogată în sare. Un al treilea grup de control a fost expus la stres cronic prin restricţionare, o metodă cunoscută pentru inducerea comportamentelor asemănătoare depresiei, relatează Mediafax.

Rezultatele au arătat că şoarecii care au consumat dieta bogată în sare au manifestat comportamente similare cu cele ale grupului de control pozitiv, indicând că dieta bogată în sare a cauzat comportamente asemănătoare depresiei.

În plus, cercetătorii au observat o creştere a producţiei de IL-17A, o citokină asociată cu simptomele de depresie. Analizele au arătat niveluri crescute de IL-17A în splina şi în anumite zone ale creierului şoarecilor, sugerând că dietele bogate în sare au stimulat producerea acestei citokine.

Cercetătorii au testat relaţia cauzală în două moduri. Prima dată, au folosit şoareci cu un defect genetic specific – le lipsea factorul RORγt, care este esenţial pentru producerea citokinei IL-17A. Când aceşti şoareci au primit o dietă bogată în sare, nu au dezvoltat simptome de depresie şi nici nu au produs mai multă IL-17A, confirmând că această cale biochimică este cea care leagă sarea de depresie. Continuarea articolului, AICI.

Comenteaza