O găseşti prin grădini, are un miros specific, dar este un leac tradiţional incredibil de eficient

O găseşti prin grădini, are un miros specific, dar este un leac tradiţional incredibil de eficient
Foarte sănătoasă şi ieftină, o vezi pe orice tarabă şi în orice magazin, reglează glicemia, protejează oasele, muşchii, inima şi tratează gripa.

Originară din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil de pe teritoriul Afganistanului de astăzi, ceapa este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind cultivată ca plantă medicinală, condiment. În Egiptul antic era atât de apreciată încât era considerată un simbol al vieții eterne. Este, probabil, una dintre cele mai utilizate legume în gastronomie. 

Are un conţinut ridicat de vitamina C, calciu, sulf, potasiu și fibre alimentare Toate aceste elemente îi oferă proprietatea de a susţine sănătatea creierului şi a inimii, a întări oasele, a îmbunătăți digestia şi chiar de a reduce riscul dezvoltării cancerului.

Mirosul înţepător al cepei este dat de sulfura de alil, un compus care conţine sulf, cunoscut pentru calităţile lui ce protejează vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol. Astfel, un consum constant de ceapă proaspătă poate preveni apariția bolilor de inimă. Consumată în stare crudă, ceapa favorizează producția de colesterol bun în interiorul organismului uman, care reglează o mare parte din funcțiile cardiace.

Ceapa mai conţine crom şi alil propil disulfid, ceapa verde sau ceapa ajunsă la maturitate poate regla nivelul zaharurilor din sânge.

Potrivit cercetătorilor americani, persoanele care consuma periodic ceapă și usturoi au un grad mai mare de protecție împotriva cancerului față de cei care nu el introduc în dieta alimentară. Specialiştii cred că această capacitatea a cepei este asociată cu flavonoizii care blochează agenţii ce favorizează apariţia cancerului.

Ceaiul făcut din ceapă poate fi un adevărat medicament. Nu are un gust prea bun, dar s-a dovedit a fi un remediu foarte util în tratarea răcelii și gripei. Cercetătorii au descoperit că ceapa, prin conținutul mare de fitochimicale, asigură o absorbție mare a vitaminei C în organism, crescand astfel imunitatea la infecții.

Ceapa poate compensa vătămarea oxidativă a fibrelor musculare şi a ţesuturilor din corp, cauzată de antrenamentele fizice excesive. Studiile realizate pe şoareci au demonstrat că quercetina conținută de această legumă ajută la prevenirea stresului oxidativ de la nivelul creierului, după antrenamente lungi.

De asemenea, în urma unui studiu, oamenii de ştiinţă au constatat că femeile care consumă ceapă zilnic aveau o densitate osoasă mai bună comparativ cu cele care nu aveau acest obicei. Cercetătorii cred că aceşti compuşi sulfuroşi din ceapă, împreună cu quercetina pot fi responsabili pentru o mai bună densitate osoasă. 

Ceapa facilitează digestia prin intermediul unui carbohidrat special numit fructooligozaharid, care servește ca aliment pentru bacteriile bune prezente în tractul intestinal şi combate bacteriile rele.

Acneea poate fi tratată eficient cu ajutorul unei cure alimentare cu ceapă verde. Nutriționiștii recomandă consumul de ceapa verde în combinație cu mărar și țelină, cel puțin o dată pe zi, timp de 15 zile, pentru rezultate remarcabile.

 

 

Comenteaza