Octavian Hoandră, moderator Realitatea TV: Cel mai mult mă bucur că oamenii se regăsesc în ceea ce scriu

Octavian Hoandră, moderator Realitatea TV: Cel mai mult mă bucur că oamenii se regăsesc în ceea ce scriu
ziuadecj.ro vă prezintă vedetele REALITATEA TV Cluj, altfel decât le știți de la televizor.

Octavian Hoandră și-a început cariera jurnalistică la 30 de ani, având la acea vârstă o comuniune cu scrisul și două cărți publicate. A publicat la mai multe ziare fără a avea vreun angajament, debutul, însă, i-a fost marcat de funcția de redactor la celebra revistă "NU".

Și-a creat un stil propriu, fapt pentru care nu a avut niciodată un model în această meserie. "Totuși, am fost influențat de Sorin Roșca Stănescu, iar mai târziu, la Cluj, de Adrian Marino", menționează Hoandră.

Fiind un om al literaturii, printre autorii săi preferați se numără Max Frisch, Hemingway, Kafka, Marques, Borjes și alții. "Cartea care mi-a plăcut cel mult râmâne romanul Stiller de Max Frisch, pentru că mă regăsesc în personajul lui", spune Tavi. Cât ține de muzică, jurnalistul o preferă pe cea clasică, jazz sau jazz rock.

Dintre toate orașele pe care le-a vizitat, Octavian Hoandră a rămas impresionat de Roma și Madrid. "Mi-au plăcut foarte mult aceste două orașe, pentru că pe străzile lor m-am simțit ca acasă, mi-au dat acel sentiment de apartenență". În ciuda numeroaselor culturi și locuri pe care le-a cunoscut, Octavian preferă România. "Nu pot trăi în altă parte decît aici, iubesc țara asta așa săracă și nătângă. După cum am scris și în unul dintre editoriale, îmi plac mai ales oamenii simpli, care tot timpul cară după ei un cărucior sau împing o roabă pe şoseaua naţională, îmi plac oamenii în haine ponosite care aşteaptă seara în poartă vacile să se întoarcă de la ciurdă, cele care provoacă ambuteiaje, îmi plac tinerii, copiii care se plimbă de colo-colo, de la magazin pe banca din faţa porţii. Îi iubesc pe cei care se plimbă anapoda, pe biciclete "reciclate", îi iubesc pe cei mai vârstnici, pe care îi văd pe câmpuri, la coasă sau la sapă, trudind ca acum o sută de ani, în arşiţa soarelui,", ne-a împărtășit el.

Jurnalistul recunoaște că de multe ori se întâmplă să fie abordat pe stradă sau în locuri publice de către oameni. "De obicei mă întreabă ce-i de făcut cu țara și ceea ce mă bucură cel mai mult, îmi spun că se regăsesc în cee ce scriu".

Hoandră promite un volum de poezii, Jurnal de la Klausenburg, care va apărea în această toamnă. În ceea ce privește sfatul pentru cititorii săi, Tavi le menționează să fie atenți, pentru că în sutele de alegeri pe care le fac, de obicei una e foarte importantă. "Așa că îi sfătuiesc pe toți să fie atenți care este acea alegere ce nu trebuie să o piardă".

 

 

Comenteaza