Video Pe vremea când Clujul era Hollywood-ul Transilvaniei. Scene memorabile filmate în oraș

Pe vremea când Clujul era Hollywood-ul Transilvaniei. Scene memorabile filmate în oraș
| Foto: clujwebstory

După ce la începutul secolului XX marele Jenő Janovics a filmat în Cluj, nu doar în studiouri, ci și scene în aer liber, cel mai cunoscut film fiind „Mânzul șarg”, în perioada comunistă, câțiva regizori au ales și ei Clujul ca decor pentru scenele exterioare, imortalizând astfel orașul în secvențe reprezentantive.

Primul film turnat la Cluj în perioada comunistă a fost „Corigența domnului profesor”, o peliculă cu peripeții din toate punctele de vedere, filmată în cea mai mare parte în 1958, dar lansată în cinematografe abia în 1968, scrie clujwebstory.ro.

De asemenea, „Gaudeamus igitur” în regia lui Georghe Vitanidis a fost lansat în 1964. Scenele exterioare au fost filmate la Cluj în diverse zone ale orașului, în campusul din Hașdeu („Orășelul Studențesc”), centru, pe Cetățuie, la Universitate, Liceul Șincai, etc.

Nu în ultimul rând, imagini din Cluj apar și în „Pistruiatul”, în regia lui Francisc Munteanu, lansat în 1973. Aventurile băiatului roșcovan și pistruiat, Mihai Pleșa, surprind imagini din centrul Clujului și de pe străzi lăturalnice, casa în care trăiește eroul filmului fiind în cartierul Andrei Mureșanu, iar sediul Poliției este în film una dintre intrările secundare ale Universității.

Comenteaza