Plantă purtată de preoţi la brâu, cunoscută de mii de ani pentru virtuţile sale tămăduitoare

Plantă purtată de preoţi la brâu, cunoscută de mii de ani pentru virtuţile sale tămăduitoare
Ceaiul făcut din această plantă este cunoscut de secole pentru proprietăţile sale antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice şi vermifuge.

Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă perenă, ierboasă, cu flori galbene pal și foarte mirositoare. Înflorește în perioada iulie-septembrie. Preoţii o purtau la brâu pentru a-i feri de duhurile rele. 

Pelinul are numeroase utilizări în medicină fiind un excitant al secrețiilor gastrice, antiinflamator al mucoaselor gastro-intestinale, antihelmintic, antidiareic, laxativ, util şi în hipotonie gastrică.

Este considerat cel mai puternic tonic amar de la noi. Ca remediu de sănătate, tocmai principiile amare ale pelinului îl fac să aibă efecte vindecătoare excepţionale.

Preparatele din pelin se pot utiliza în cazurile de astenie la persoanele anemice, de convalescenţă, debilitate, dureri de cap, hipertensiune.

Pelinul este eficient şi în boli pulmonare provocate de frig, în reumatism sau gută. Se fac băi cu infuzie de pelin, 5 litri la o cadă de apă, de două ori pe săptămână şi, suplimentar, se pot pune plasturi cu pelin pe locurile afectate, eficiente şi în tratarea luxaţiilor şi a entorselor.

Proprietăţile sale antiinflamatoare şi antiseptice îl recomandă ca remediu pentru plăgile purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte.

Tinctura de pelin este eficientă în probleme ale tubului digestiv, în digestia dificilă, gastrita hipoacidă sau deranjamentele stomacale, iar pulberea de pelin este un extraordinar tonic şi protector al ficatului.

Pentru lipsa poftei de mâncare la copii, se administrează sirop de pelin, câte o linguriţă cu câteva minute înaintea meselor principale, timp de maximum 21 de zile cu o pauză de 14 zile.

În caz de anexită şi metroanexită sunt indicate băi de şezut fierbinţi, cu infuzie combinată de pelin, procedura având un puternic efect antiinflamator şi antiinfecţios.

Atenţie însă, în exces, pelinul e toxic, provoacă agitaţie, halucinaţii, pierderea cunoştinţei, iar abuzul de băuturi de pelin duce la tulburări psihice, pierderea memoriei, greaţă!

Tratamentele cu pelin nu trebuie să fie mai lungi de două - trei săptămâni, urmate de 10-14 zile de pauză şi nu se vor lua mai mult de şase grame pe zi!


Comenteaza