Foto Plimbare de weekend. Trei castele mai puţin cunoscute din Cluj, încărcate de istorie

Plimbare de weekend. Trei castele mai puţin cunoscute din Cluj, încărcate de istorie

Castelul Banffy din Bonțida este cel mai cunoscut din județul Cluj, însă există și alte castele și conace "bijuterii" în zonă sau măcar ruine a căror istorie merită cunoscută și transmisă mai departe. Cu ajutorul site-castelintransilvania.ro, care inventariază aceste comori, vă propunem să vizitați trei castele din Cluj mai puțin cunoscute.

Castelul Jósika, Moldovenești

Aici s-a născut și a decedat baronul Andor Jósika (1851-1900), castelul revenindu-i celui de-al doilea fiu al său, baronul Gábor Jósika (VI.) (1878-1945). Pe timpul domniei sale, în anul 1912, în cursul lucrărilor de plantare, în grădina castelului s-a dezvelit incidental un cimitir de înhumație. În cursul săpăturilor s-au descoperit 57 de morminte de inhumație, datate din epoca medievală timpurie.

După naționalizare, în castel a funcționat o școală, apoi o primărie, iar după schimbarea regimului, clădirea s-a restituit moștenitorului baronului Miklós Jósika (V.) (1897-1973), astfel astăzi castelul se află în proprietatea lui Bánffy-Jósika Imre.

Plimbare de weekend. Trei castele mai puţin cunoscute din Cluj

Castelul Teleki, Luna de Jos

Clădirea castelului datează din secolul al XVIII-lea, dar luând în considerare modificările efectuate și nenumăratele reconstruiri, se poate spune că această clădire s-a format cu mult mai târziu.

În anul 1616 familia Haller a preluat domeniile familiei Kendy. După șaptezeci de ani, în urma unei dispute diplomatice au pierdut domeniul. Pe atunci Haller János a fost condamnat la moarte fiindcă ar fi adus jignire la adresa împăratului, astfel tatăl acestuia, dorind să-l scape de condamnare, a cerut ajutorul lui Teleki Mihály, cancelar al Transilvaniei. Haller a fost achitat, iar în schimbul ajutorului, Teleki Mihály a primit domeniul din Luna de Jos.

Al zecelea copil al lui Teleki Mihály, Teleki Pál, care a început construcția castelului, a fost un susținător al lui Rákóczi Ferenc al II-lea în războiul curuților, motiv pentru care armata imperială a distrus castelul de-abia construit. Din castel s-a mai păstrat doar un turn de 35 de metri, care poate fi văzut și astăzi.

Plimbare de weekend. Trei castele mai puţin cunoscute din Cluj

Castelul Bocskai, Aghireșu

Castelul de principat de odinoară a fost construit de Bocskai György și fiul său, Bocskai István, între anii 1569 și 1572. Castelul a avut nenumărați proprietari de-a lungul secolilor. Doar bastioanele pătrate și câteva segmente de zid au rezistat până în zilele de azi.

În 1594, principele Transilvaniei, Báthori Zsigmond, a dăruit-o lui Csáki István, iar mai târziu a procurat-o Bocskai István care, la rândul său, a lăsat-o pe seama lui Bánffy László și familia Haller. În secolul al XVII-a, castelul a fost proprietatea familiei Gyulaffy, parțial din cauza situării castelului, motiv pentru care n-a putut deveni cetate de frontieră. Clădirea consolidată cu turnuri la cele patru colțuri a fost construită în 1572.

Spectaculosul castel renascentist a început să ruineze la începutul anilor 1900, dar clădirea dărăpănată a fost încă locuită până 1948.

Plimbare de weekend. Trei castele mai puţin cunoscute din Cluj

Comenteaza