Propaganda comunistă pentru alegerile parlamentare din 1946 FOTO

Propaganda comunistă pentru alegerile parlamentare din 1946 FOTO
Materialele de propagandă fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie Cluj-Napoca şi constau în: afişe, broşuri, manifeste speciale pentru fiecare categorie socială şi foi volante care ridiculizau în versuri pe adeversarii politici.

Este vorba despre materiale de campanie electorală folosite de către guvernul Petru Groza şi Blocul Partidelor Democrate (BPD) - Partidul Comunist Român, Partidul Social-Democrat Român, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Liberal (aripa Tătărescu), Partidul Naţional Ţărănesc (aripa Anton Alexandrescu) şi Partidul Naţional Popular (fosta Uniune a Patrioţilor) la alegerile parlamentare din 19 noiembrie 1946 în Cluj.

Blocul Partidelor Democrate a fost o alianţă electorală a forţelor politice pro-comuniste, care a fost constituită pentru alegerile generale din anul 1946 în România. Liniile directoare ale propagandei BPD au fost Platforma-program adoptată la 17 mai, la care s-au adăugat realizările guvernului condus de Petru Groza, programul de guvernare, demascările aşa-ziselor elemente reacţionare şi propaganda împotriva vechilor partide istorice.

Alegerile parlamentare din 1946 s-au desfăşurat la scurtă vreme după terminarea războiului, în condiţiile prezenţei în ţară a trupelor sovietice de ocupaţie. Falsificarea alegerilor de către comunişti şi declararea câştigării acestora de către BPD cu un procent de 79,86% din voturi, a reprezentat momentul hotărâtor care a condus la destructurarea societăţii româneşti. După înlăturarea monarhiei constituţionale şi proclamarea ilegală a Republicii, la 30 decembrie 1947, începe construcţia şi consolidarea statului totalitar comunist, în vara aceluiaşi an fiind desfiinţate toate partidele istorice şi arestaţi liderii acestora.

(Articol publicat iniţial în noiembrie 2012)

Comenteaza