Video Râsul... plânsul! A traversat Bicazul înot şi a dat peste... năravul prost

Râsul... plânsul! A traversat Bicazul înot şi a dat peste... năravul prost

O filmare cu un exemplar de râs care traversează înot Lacul Bicaz, la Izvorul Muntelui, judeţul Neamț, a făcut deliciul iubitorilor de natură zilele acestea. Totuşi e de plâns faptul că la destinaţie bietul patruped a dat peste năravul prost al bipedelor. 

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care aleargă foarte eficient prin zăpadă. Smocurile din vârfurile urechilor îi conferă aspectul său atât de cunoscut.

Felina are văzul și auzul extrem de fine, fiind capabilă să detecteze o pradă mică în zăpadă de la zeci de metri distanță. Râsul este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii. Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continentului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate prin lege, scriu cei de la Get2Gether, care au publicat filmarea. 

Din filmare reiese că ceea ce nu protejează legea suficient este habitatul în care locuiesc aceste animale sălbatice. Potrivit descrierii, râsul se ferește de contactul cu oamenii, însă oamenii i-au invadat habitatul cu tot cu năravurile proaste pe care le au, respectiv aruncatul gunoaielor pe unde îi apucă.

La capătul lacului Bicaz, un PET de plastic uriaş îi pune piedică râsului, iar acesta se dezechilibrează preţ de câteva secunde, dar îşi continuă drumul mai departe în codrii patriei, cât mai departe de nesimţirea şi năravurile proaste ale oamenilor. Aşa că oricât de mult ne-am bucurat să vedem râsul, la finalul clipului, mai, mai, că ne ia plânsul.  

Comenteaza