Răzvan Rotta explică: “Firmele clujene sunt prea mici, financiar, pentru a susţine o echipă de fotbal”

Răzvan Rotta explică: “Firmele clujene sunt prea mici, financiar, pentru a susţine o echipă de fotbal”
ZIUA de CLUJ l-a provocat pe omul de afaceri clujean la o discuţie despre generozitate, acţiunile cluburilor Lions şi implicarea mediului de business în sprijinirea proiectelor locale.
Dăruind vei dobândi. Oamenii care oferă sunt cei mai câştigaţi. Fericirea este un parfum pe care nu îl poţi pulveriza pe cineva fără să ajungă şi pe tine. Sunt cuvinte spuse de oameni cu adevărat mari ai acestei lumi, iar pentru unii dintre noi, ele nu sunt doar vorbe. Astfel de oameni care sunt lângă noi şi cărora le pasă sunt membrii cluburilor Lions din Cluj şi poate cel mai cunoscut dintre ei este Răzvan Rotta – Past Guvernator Lions Clubs District 124 România şi director general Compexit Group. ZIUA de CLUJ l-a provocat la un interviu despre generozitate, acţiunile şi proiectele Lions, dar şi implicarea oamenilor de afaceri în sprijinirea comunităţii locale.

Prin ce mecanism devine un grup de oameni caritabili mai eficient decât mai mulţi oameni darnici, luaţi individual?
Omul este o fiinţă socială, care simte nevoia de a împărtăşi necazurile, dar şi bucuriile. Noi, prin Lions, îi ajutăm pe alţii, însă adevăraţii câştigători suntem noi. Omul în esenţă este o fiinţă bună, care ştie să ofere, să se sacrifice chiar, însă adesea nu ştie cum să o facă. Un grup precum Lions îi poate arăta cum. Sloganul nostru este “We Serve” (“Noi slujim”) şi o facem cu drag.

Sunt nenumărate cazuri sociale care ar merita ajutor. Cum selectează Lions proiectele în care se implică?
Avem două criterii principale: ne implicăm în proiecte orientate mai mult spre colectivităţi decât spre cazuri individuale, deşi am ajutat şi astfel de persoane, şi sprijinim oameni cu deficienţe de vedere, respectiv suferinzi de diabet. De asemenea, ne concentrăm spre comunităţile locale, cele în care activăm ca şi club.

Cum a decurs cea mai recentă acţiune a Lions şi cum a fost receptată de comunitate?
În 14 noiembrie a fost testată glicemia a aproximativ 1.000 de persoane care au trecut prin Iulius Mall. Le mulţumim reprezentanţilor mallului pentru sprijin. O echipă de studente din Organizaţia Studenţilor Farmacişti, şi aici doresc să le nominalizez pe Oana Stanciu, Irina Ielciu şi Cecan Natalia, alături de alţi voluntari şi de şeful de proiect, medicul Stelian Şarlea, au muncit de dimineaţă până seara. Au fost testaţi atât bătrâni, cât şi tineri, atât români, cât şi arabi ori romi.

Care este starea de sănătate a clujenilor testaţi?
Aproximativ 40% din cei testaţi au avut rezultate ale glicemiei în afara valorilor normale, 10% din total fiind valori care necesită intervenţie medicală rapidă. Tuturor celor care au fost depistaţi cu valori în afara parametrilor normali li s-a recomandat să consulte medicul şi i-am oferit fiecăruia o fişă cu valorile obţinute.

Nu este prima acţiune Lions pentru sprijinirea bolnavilor de diabet...
Am mai ajutat bolnavii de diabet în urma unor strângeri de fonduri. Zeci de copii insulinodependenţi din judeţ au primit, trei ani la rând, bandelete şi glucometre. Fondurile pentru acestea au fost strânse prin intermediul unor evenimente speciale, precum balurile Lions. Un alt exemplu de strângere de fonduri: de Crăciun am oferit vin trecătorilor, iar ei ne-au oferit câte un leu, doi, fiecare cât a putut. Ne-am bucurat şi de banii mărunţi, pe care i-am strâns în recipiente şi i-am schimbat în bancnote la finalul fiecărei zile.

De ce credeţi că, exceptându-i pe câţiva, oamenii de afaceri clujeni nu sprijină financiar domenii precum sportul local?
Explicaţia e complexă, deocamdată voi trata doar partea care pare mai simplă. Cred că majoritatea companiilor din Cluj sunt prea mici, ca putere financiară, pentru a susţine o echipă de fotbal ori de baschet. Evident că acei bani nu se dau din buzunarul cuiva, ci din impozitul pe profit. Şi noi, prin Compexit, am avut acţiuni de sponsorizare, însă mult mai mici, precum publicarea unei cărţi ori o călătorie de studii. Îţi trebuie foarte mulţi bani pentru a te implica în sport, iar la Cluj cu siguranţă nu despre rea-voinţă este vorba. Dacă te uiţi la finanţatorii cluburilor din toată ţara, vezi că sunt cu adevărat foarte bogaţi.

Club cu istorie

Mişcarea de caritate Lions a luat naştere în 1917 în SUA, la iniţiativa omului de afaceri Melvin Jones. Lions Clubs International este cea mai mare organizaţie de service prin voluntariat din lume. În prezent, este reprezentată în peste 200 de ţări având 842 de districte cu peste 45.000 de cluburi şi peste 1.300.000 de membri. În România, Districtul 124 este format din 53 de cluburi în care activează peste 1.200 de membri. La Cluj există aproximativ 100 de lionişti.

Cutia cu bucurii

Cluburile Lions au demarat “operaţiunea” Cutia cu bucurii, în cadrul căreia fiecare clujean poate să dăruiască cărţi, jucării ori rechizite unor copii de la ţară. Cadourile vor ajunge la cei mici în luna decembrie, iar detalii despre proiect pot fi aflate accesând pagina de Internet www.lionsclubs.ro/cutiacubucurii.

Etichete
Comenteaza