Rețetă de toamnă. Cea mai gustoasă zacuscă

Rețetă de toamnă. Cea mai gustoasă zacuscă

Pentru o zacuscă delicioasă ai nevoie de: 6 kg vinete; un kg ceapa; 2 kg ardei gogosari; 2 kg ardei kapia; 2 kg rosii; 500 ml ulei; foi de dafin; piper; usturoi și sare neiodata.

Mai întâi, coaceți vinetele și ardeii pe plită, pe o tablă sau tavă mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau în cuptor. Curățați vinetele de coajă când încă sunt calde, le spălați și le puneți la scurs pe o sită.

Curățați și ardeii de pieliță, le scoateți cotoarele și semințele, și îi tăiați fâșii. Treceți roșiile prin mașînă de tocat sau prin blender, obținând astfel un suc mai gros de roșii. Vinetele scurse, le tocați cu un cuțit din lemn.

După ce ați pregătit toate acestea, tocați ceapă mărunt sau o treceți prin mașină de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai prăji, ci va fierbe mai mult în zeamă proprie și în ulei.

 
În vasul în care vreți să preparați zacuscă (eu folosesc o oală de inox cu baza dublă), încalziți uleiul, puneți ceapă la înnăbușit și amestecați cât mai des. După aproximativ 20 minute adăugați sucul roșii obținut, amestecați și lăsăți să fiarbă împreună cca 15 minute.

Puneți ardeii tăiați fâșii și vinetele tocate. Fierbeți la foc mic sau puneți la cuptor pentru aproximativ o oră.

Amestecați cât mai des să nu se lipească.

Puteți pune vasul pe o tablă, pentru a nu stă direct pe flacăra. Potriviți de sare după gust și condimentati.

cusca este gata, când uleiul se ridică deasupra.

Puneți fierbinte în borcane spălate și zvantate (eu le sterilizez 30 de minute în cuptor, la 100 grade C). În timp ce umpleți borcanele trebuie așezate pe o tablă de metal că să nu se spargă.

Le capsati cu capace noi și le fierbeți la bain-marin 20 de minute după ce începe apă să clocotească. Pe baza vasului în care așezați borcanele la fiert, puneți un prosop de bucătărie.

Apă din vas trebuie încălzită în prealabil și trebuie să acopere 3/4 din înălțimea borcanelor. Așezați borcanele între paturi și le lăsăți 48 de ore să se răcească treptat, după care le depozitați în cămară sau pivniță.

Etichete
Comenteaza