România, un exemplu european în lumea gamblingului

România, un exemplu european în lumea gamblingului
România, un exemplu european în lumea gamblingului
România, un exemplu european în lumea gamblingului

În România, istoria cazinourilor a început în anii 1890-1900, odată cu inaugurarea primelor cazinouri stradale. Cel mai vechi cazinou din România a fost construit în Vatra Dornei, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Primarul de la acea vreme, Vasile Deac, l-a convins pe împăratul austriac, Franz Joseph, să construiască un cazinou în scop turistic. Turiștii care ajungeau în Dorna pentru băi să aibă și o sursă de divertisment și relaxare.

Finanțarea cazinoului s-a făcut din donații publice, la care a contribuit inclusiv împăratul austriac, dar și dintr-un împrumut realizata la o bancă din Viena, de către autoritățile din Vatra Dornei.

Cazinoul a fost proiectat de Peter Paul Brang, un arhitect austriac. Lucrările au debutat în 1896, iar în 10 iulie 1899 cazinoul a fost inaugurat. Clădirea, care astăzi este monument istoric, a găzduit un casino, o sală de teatru, un restaurant, o cafenea, o cofetărie, dar și o bibliotecă. Era considerat un centru cultural în care turiștii aveau să se relaxeze și să se distreze.

Cazinoul a primit vizita unor persoane importante, de renume, precum împăratul Franz Joseph, scriitorul Lucian Blaga, omul politic Nicolae Iorga, generalul Ion Antonescu și mulți alții. 

Ulterior, teritoriul României a început să fie presărat cu numeroase alte cazinouri, multe dintre acestea construite în stațiuni și regiuni turistice. Aici amintim Cazinoul din Sinaia, Cazinoul din Constanța, Cazinoul din Slănic Moldova și chiar la București. Acestea erau vizitate de sute de turiști, dar și de oameni importanți din acele vremuri, în special oameni politici și de afaceri. Multă vreme, cazinourile au fost accesibile doar oamenilor cu dare de mână, care făceau parte din clasele sociale superioare. 

Lucrurile au evoluat și iată-ne astăzi ajunși în anul de grație 2023, într-o vreme în care cazinourile stradale sunt accesibile tuturor jucătorilor dornici să-și încerce norocul, dar și în care avem cazinouri online ce pot fi accesate cu mult mai multă ușurință chiar din confortul propriului cămin.

Este adevărat faptul că multe dintre cazinourile vechi stradale au ajuns astăzi într-o stare avansată de degradare sau încadrate la monumente istorice, dar asta nu înseamnă că industria de gambling nu continuă să existe în România și să se dezvolte. Totodată, autoritățile au creat și adaptat un pachet de legi ce au făcut ca practicarea jocurilor de cazinou să se facă într-un cadru legal, corect și sigur pentru jucători.

Cazinourile online au fost reglementate începând cu 2013, odată cu înființarea ONJN, autoritatea de control, verificare și licențiere a jocurilor de cazinou online. 

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se află în subordinea Ministerului Finanțelor Publice și are rolul de a verifica, controla, licenția și chiar sancționa firmele ce administrează cazinourile online, dar și companiile ce au conexiuni directe și indirecte cu lumea gamblingului. Inclusiv cei ce doresc să dezvolte o afacere în afiliere au nevoie de licență pentru a desfășura astfel de acțiuni, iar taxele nu sunt mici.

Primul cazinou online licențiat în România a apărut în 2016, iar de atunci și până astăzi au fost licențiați nu mai puțin de 30 de operatori de platforme online de gambling. 

Industria de gambling este una controversată în întreaga lume, dar în același atrage anual sute de milioane de jucători, mulți dintre aceștia alegând să călătorească mii de kilometri pentru a se bucura de o experiență completă de joc în cadrul cazinourilor clasice din Las Vegas sau Macao, cele mai cunoscute metropole în lumea gamblingului.

Cine nu dorește să meargă într-un cazinou stradal, se poate bucura de jocurile de cazinou din confortul propriului cămin, în timp de călătorește sau în paralel cu desfășurarea altor activități. Este suficient să aibă un smartphone conectat la internet și cazinoul online dorit este la o simplă apăsare pe ecran.

În decursul anilor s-a demonstrat că industria de gambling are un puternic impact în economia locală, regională, națională și chiar internațională. În România, industria jocurilor de cazinou a fost evoluată la o cifră de afaceri de peste 1.2 miliarde de euro, iar taxele și impozitele plătite către bugetul de stat însumează peste 200 de milioane de EURO. Colectarea taxelor și impozitelor la bugetul de stat este aproape de perfecțiune, de 100%.

La nivel european, România este dată ca exemplu când vine vorba de legislație, reglementare și control, având unul dintre cele mai complexe pachete legislative. Însă, ca o anomalie, jucătorii sunt taxați atât la depunere cât și la ridicare. Chiar și așa, milioane de jucători din România aleg să-și încerce norocul la jocurile de cazinou digitale.

Cazinourile au generat direct peste 50 000 de locuri de muncă, la care sunt adăugate locurile de muncă generate de companiile conexe industriei de gambling, cum ar fi producătorii de jocuri, iar pentru toate acestea sunt plătite taxe și impozite către bugetul de stat sau bugetele locale. 

Există o strânsă legătură între gambling, economie și politică. Industria jocurilor de cazinou nu ar fi putut să se dezvolte și să ajungă la acest nivel dacă nu avea susținerea din partea autorităților, care să supravegheze, să reglementeze și să se ocupe de licențiere și control. Prin reglementarea acestei industrii, autoritățile au țintit combaterea fraudelor, spălarea de bani și a acțiunilor ilegale ce s-ar fi putut dezvolta prin funcționarea cazinourilor underground. 

Totodată, cazinourile au un impact puternic în economie și în dezvoltarea ramurilor conexe, cum ar fi turism, industria software și servicii IT și multe altele. Cu peste 700 de firme cu obiect de activitate jocurile de cazinou, piața de gambling din România este una dintre cele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est.

Dacă aveți în plan să vă încercați norocul de pe teritoriul României, este recomandat și indicat să accesați doar site-urile cazinourilor online licențiate sau să mergeți în sălile de joc autorizate. Acestea sunt obligate să afișeze la vedere licența ONJN, în care este specificată data de când a fost primită. Doar așa aveți siguranța faptului că intrați pe o platformă sigură, verificată și reglementată pentru a-și desfășura activitatea la noi în țară.

Jucați responsabil și pariați sumele pe care sunteți dispuși să le pierdeți. Industria de gambling trebuie trată ca o ramură a divertismentului, pentru relaxare, nu ca o sursă de venit. 

Etichete
Comenteaza