Seară portugheză la Polivalentă. Ana Moura, din nou la Cluj

Seară portugheză la Polivalentă. Ana Moura, din nou la Cluj
Solista de muzică fado Ana Moura și grupul ei au susținut un recital la Sala Polivalentă din Cluj, după doi ani de la ultimul turneu în România.

Moura s-a adresat publicului în limbile engleză, portugheză și română, spunând în mod repetat "Mulțumesc, Cluj-Napoca!". În prima parte a recitalului, compus din melodii mai lente, a debutat îmbrăcată într-o rochie neagră, dar apoi s-a schimbat pentru a doua parte, cu piese mai animate, într-o rochie zebră, în dungi alb-negru, cu pantofi cu toc foarte înalt, negri-argintii.

Între cele două momente, orchestra a interpretat o piesă instrumentală. De altfel, grupul portughez s-a remarcat prin mai multe solouri, mai cu seamă la instrumente cu coarde, amplificate. La bis, Moura a interpretat piese care au animat publicul pe final, o sală în general rece, la propriu și la figurat.

În jur de 3.000 de oameni au asistat la concertul artiștilor portughezi, mai mulți decât la precedentul spectacol, de la Teatrul Național din Cluj, dar care păreau puțini într-o sală atât de mare. Organizatorii au pus la dispoziția publicului prezent doar apă minerală la pet.

Născută în oraşul Santarem din Portugalia, în 1979, Ana Moura a crescut într-o familie de cântăreţi care a încurajat-o să urmeze o carieră muzicală. La şase ani a cântat primul ei cântec fado, "Cavalo Ruco". a fost nominalizată pentru premiul olandez muzical Edison. A cântat alături de artiști precum Prince, Rolling Stones, Caetano Veloso sau Herbie Hancock.

Una dintre cele mai iubite fadiste, Moura a fost premiată în 2008 cu două distincții "Amalia Rodrigues" la categoria cea mai bună interpretă, și anul trecut, pentru "Desfado", la categoria cel mai bun album. Artista a interpretat la Cluj atât cântece de pe noul său album, "Moura", cât și compoziții deja cunoscute de publicul român.

Fado este muzica națiunii portugheze care se traduce prin destin sau soartă, de obicei asociat cu cuvântul portughez "saudade", care descrie tânjirea după ceva, foarte apropiat de semnificația termenului dor din română. Născut cu sute de ani în urmă, caracterizat prin melodii melancolice și versuri tânguitoare, fado a fost adăugat în 2001 la patrimoniul cultural UNESCO. 

Comenteaza