Video Foto Strada Napoca, sec. XX / În '72 a devenit platou de filmare pentru "Pistruiatul"

Strada Napoca, sec. XX / În '72 a devenit platou de filmare pentru "Pistruiatul"

O fotografie cu intersecția actualei străzi Napoca (Jókai) cu strada Samuil Micu (Rózsa), la mijlocul sec. XX, a fost publicată pe pagina de Facebook Istoria Fotografiei Clujene. 

Este casa Zardvorniczky, construită în secolul al XVII.-lea. În zonă au fost filmate secvențe din filmul "Pistruiatu", cu Sergiu Nicolaescu", scrie un internaut la secțiunea comentarii. 

Ucu Bodiceanu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai cinematografiei româneşti, îşi aminteşte cum în 1972 s-au desfăşurat la Cluj-Napoca filmările pentru unul dintre cele mai cunoscute filme româneşti ale tuturor timpurilor: "Pistruiatul". O mare parte dintre aventurile băiatului de 14 ani, dintr-un orăşel de provincie, care sprijinea, ajutat de profesoara de istorie, de tatăl său şi, de cele mai multe ori, de câinele Calu, mişcarea comunistă au fost filmate în oraşul de pe Someş. Costel Băloiu, actorul care juca rolul Pistruiatului, şi Sergiu Nicolaescu, care era Andrei – un activist comunist-  erau vedetele de necontestat ala serialului difuzat în 10 episoade. Prezenţa lor la Cluj nu a trecut neobservată. “Strada IC Brătianu din centrul oraşului apărea în film. De asemenea, Turnul Croitorilor apare. E interesant că  intrarea laterală în sediul Universităţii Babeş-Bolyai a fost filmată ca intrarea în sediul Poliţiei”, îşi aminteşte Ucu Bodiceanu. De ce a fost ales Clujul ca loc de filmare pentru Pistruiatul? “Probabil parfumul de epocă pe care-l avea Clujul în anii 70, când nu trecuse prin procesul de industrializare i-a atras pe producători”, a explicat Bodiceanu, citat de Adevarul.ro. 

 

Secvențe din Cluj AICI! 

VEZI ȘI Flori pentru "Pistruiatul". Adevăratul "Pistruiatul"

Comenteaza