TOP 10 cele mai frumoase locuri din care să privești Clujul la apus FOTO

TOP 10 cele mai frumoase locuri din care să privești Clujul la apus FOTO
Clujul nu e un oraș, e mai degrabă o poveste, un sentiment, o istorie cu pulsuri vechi și noi, un clasic îmbinat cu cosmopolit, care fascinează atât ziua, cât și noapte.

Cetățuia - apus privit dintre licurici

Cetățuia e cel mai înalt punct al Clujului central, e un fel de Hollywood Hill pe care e imposibil să îl ratezi dacă treci prin oraș. Aici, seara, licuricii îți luminează atât pașii din iarbă și alte câteva mii licăresc în întregul oraș - fiindcă de pe Cetățuie poți privi întreaga zare a Clujului, cu toate luminile lui de noapte, care sărută orizontul și Luna (e o metaforă de suflet pe care am auzit-o de curând la un turist francez). Ok, e posibil să fim puțin prea eminescieni, însă Cetățuia te inspiră și te face să simți altfel, de fiecare dată când o escaladezi. Unul dintre reperele esențiale ale Clujului, ea e practic o fortificație construită în perioada Habsburgică, care veghează semeață asupra orașului din sec. XVIII. Din vechea cetate au mai rămas doar o parte din ziduri, iar peisajul este completat cu celebrul Hotel Belvedere. Privită din acest punct, panorama Clujul este una dintre cele mai frumoase din oraș.

Piața Unirii - Apusul prinde nuanțe clasice, dacă îl privești de aici

Una dintre cele mai vechi piețe din Europa Centrală și de Est, Piața Unirii este îmbitată în istorie, printre reședințele și palatele (neo)renascentiste care-i veghează cele patru zări. Centrul îi este prezidat de Biserica Sf. Mihail, o bijuterie gotică construită prin acordul Regelui Carol Robert de Anjou, începând cu anul 1316 și unul dintre cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale epocii în Europa. De aici, apusul poate fi contemplat așezat pe o bancă a zonei pietonale, din preajma statuii lui Matei Corvin, celebrul punct de întâlnire al clujenilor, sau îl poți privi și mai aproape de cer, din turnul Catedralei, care e practic a doua cea mai mare biserică gotică din România, după Biserica Neagră din Brașov - turnul ei are o înălțime de 80 de metri și adăpostește cel mai bătrân lift al Clujului, de 103 ani. Privită de aici, coborârea la orizont a soarelui nu va fi doar impresionantă și grandioasă, ci va avea un aer aristocrat și oarecum franțuzesc, datorită fioroaselor ornamente-dragoni ale bisericii, care amintesc de Notre-Dame.

Piața Muzeului - apus medieval, cu iz vienez

La câțiva pași mai jos de Piața Unirii, apusul te transpune într-o altă epocă. Nu de alta, dar Piața Muzeului a fost prima piață a Clujului medieval, în care construcțiile baroce (printre care Biserica Franciscanilor), clădirile gotice (Casa lui Matei Corvin), dar și cel mai vechi monument în stil neo-baroc Karolina, se intersectează într-o poveste cu regi, castele și balauri, care-ți vor oferi un asfințit de curte veche. Tarabele micilor meșteșugari din jur, precum și terasele care au înțesat zona pietonală te vor duce într-o sărbătoare specific săsească, îți pictează culoarea locală în care fetițele vieneze chicotesc jucăuș, mușcatele curgătoare sunt de un roșu și mai aprins pe înserate, iar aerul târziu abundă în arome de schnitzel și Sachertorte iar văpaia felinarelor prăfuite e și mai caldă . Așadar, curteni, să privim apusul soarelui vienez!

Apus zen în Parcul Central

Pata de culoare verde a orașului, un loc plin de prospețime și optimism, Parcul Central din Cluj îți va oferi probabil cel mai relaxant și fresh asfințit. Printre aleile umbroase, clădirile cu arhitectură eclectică ce înconjoară zona verde, noul stadion al orașului, faimosul restaurant Chios și terasa Carrousel unde buna dispoziție îți dă târcoale concentrice, Parcul Central este locul super-îndrăgit, unde natura și distracția fac front comun, indiferent de vârsta pe care o ai. Așadar, pășește pe cărările care de curând te ghidau înspre Street Food Festival și printre copacii care la începutul lunii august vor pulsa din nou în acordurile Untold-ului, așează-te pe spate în iarbă sau într-unul dintre hamacele agățate între crengi și privește în sus. Cerul e deja mai roz!

Restul topului pe insidecluj.ro

Comenteaza