Top 10 destinații ieftine din Europa pentru un concediu low-budget

Top 10 destinații ieftine din Europa pentru un concediu low-budget

Banii nu sunt un motiv să nu ai un concediu de vis în vara aceasta. Vă prezentăm care sunt țările Europei pe care le poți cunoaște cu banii din pușculiță.

1.  Muntenegru

Kotor și fiordurile balcanice… Muntenegru nu-i o destinație pe care să vrei să o ratezi. Nici măcar imaginația în cea mai bună formă a sa și în cea mai productivă zi nu ar putea face dreptate surprinderii ce-o să te apuce la fiecare 2-3 ore, în timpul vacanței în Muntenegru. Țărmul dantelat de fiorduri din Kotor, bucătăria care culege tot ce-i mai bun din Italia, Grecia și Balcani, orașe medievale, palate vechi și străzi pietruite… pregătește-te pentru ceea ce, în alte destinații ai fi plătit cu economii grase.

Asemenea altor destinații trecute cu vederea doar pentru că se află în partea mai puțin înfloritoare de Europă, Muntenegru mustește de istorie ce începe în vremea romanilor, cochetează cu clima și vegetația mediteraneene, se arată generos cu drumețul iubitor de natură fără a duce, însă, lipsă de plaje și frivolitățile adiacente.

2. Portugalia

Răsăriturile de pe coasta Portugaliei sunt cât se poate de gratuite. Nu zicem că n-ar fi simplu ca bună ziua să pici în capcanele turistice din Lisabona care, deși ispititoare, numai ieftine nu sunt. Dar dacă aterizezi aici puțin în afara sezonului de vârf, te îndrepți către destinații care nu alcătuiesc încă tone de magneți de frigider și te lansezi în hostelurile încântătoare ale Portugaliei, n-ai de ce să te întorci falit.

Lagos, Tavira, Faro și Sagres sunt, probabil, cele mai populare orașe de la litoralul sudic al țării, se pretează de minune pentru un roadtrip de-a lungul coastei și abundă de oferte în afara sezonului de vârf. Pe de altă parte, orașe precum Coimbra, Sintra sau Ericeira se numără printre cele care conservă o autenticitate neinvadată încă de cârduri de turiști.

3. Polonia

Cartierul evreiesc din Cracovia este, indisputabil, locul unde să uiți de tine. Măcar într-o noapte.
Ai fi simțit și tu poate cum crește tot mai abitir febra din jurul Poloniei și cu atât mai mult pentru cei cu care Polonia împarte jumătatea estică de continent. Cu greu nu ar putea să te pătrundă curiozitatea față de ce împărțim și ce ne desparte de această țară; până la urmă, de Polonia ne unește o bucată de istorie care n-a trecut fără să lase urme.

Și da, Polonia este încă una dintre cele mai ieftine destinații europene și una care oferă câte ceva din fiecare: istorie ce abundă, natură copleșitoare și o viață de noapte de care nu uiți prea ușor. Apropo de aceasta din urmă, umblă vestea că în Cracovia găsești cele mai multe puburi pe kilometru pătrat și băgăm mâna în foc că din niciunul nu lipsește vodka. Pădurea Białowieża, Munții Tatra și lacurile Mazuriene sunt toate locuri unde natura face ravagii.

4. Ungaria

Nu face greșeala de a trece cu vederea Lacul Balaton – este încercuit de momente de neuitat
Da, Budapesta este obligatorie când pașii te poartă pe pământuri ungurești. Așa că ce o să facem acum o să fie să lăsăm aici tot ce trebuie să știi despre cum se scoate ce-i mai bun dintr-un weekend petrecut acolo și să trecem mai departe. Asta pentru că: 1. Budapesta este, evident, cea mai scumpă și 2. pentru că Ungaria ascunde multe alte comori.

Îți sugerăm din toată inima să cercetezi de-a fir a păr orașele ce înconjoară Lacul Balaton și să descoperi Badacsony, un pământ al munților vulcanici și al câmpurilor de viță de vie, lesne de cunoscut de pe șaua bicicletei sau din spatele paharelor de vin. La mai puțin de o oră distanță, satul Tihany te invită la cele mai memorabile priveliști lacustre, în vreme ce orașul Siófok este recunoscut pentru petrecerile pe care le încinge și uită să le mai încheie.

5. Slovacia

La vânătoare de castele și tot ce are mai frumos Europa Orientală? Dă fuga în Slovacia. Dacă ar exista o decernare a premiilor pentru cele mai subestimate destinații din Univers, Slovacia ar încăpea fără probleme într-un modest top 5. N-am vrea să începem să vorbim despre alcool, dar, așa cum se spune, de ce nu? Vinurile și coniacurile naționale or să te dea pe spate, prețul berii o să te ungă pe suflet, iar dacă obiectivele aflate în Patrimoniul UNESCO te interesează cu desăvârșire, ai de unde alege aici. Cu risc minim de a greși, afirmăm că Slovacia este una dintre cele mai ieftine destinații europene!

6. Ucraina

Arhitectura orașului Lviv nu se lasă cu nimic mai prejos decât cea a scumpelor orașe nordice. Nu o să te mințim spunându-ți că mulți occidentali vizitează Ucraina, dar nu știai tu. Adevărul este că turiștii nu se înghesuie pe străzile ucrainiene, dar asta-i o veste grozavă pentru urechile în căutare de aventură și neprevăzut. Zona adiacentă Cernobâlului oferă tururi și muzee care o să-ți străpungă inima, orașul Lviv o să te umple de surprindere și ochi bulbucați, iar despre Tunelul Iubirii probabil ai auzit deja sau ai văzut poze cu duiumul. Acestea-s doar cele cunoscute, dar multe altele se ascund după granițele acestei țări cu totul și cu totul unice pe pământurile bătrânului continent.

7. Turcia

Fără doar și poate, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume: izvoarele termale Pamukkale din Turcia
În Istanbul poți să mănânci până nu mai poți cu 20 de lei și nu îți trebuie cine știe ce abilitate pentru a evita capcanele turistice. Prin bazaruri poți să te plimbi cât se poate de gratuit, intrarea în muzeul Cappadocia te va ușura de mai puțin de 5 euro și cam tot atât costă și intrarea în Pamukkale. Acest fascinant oraș, cu ale lui piscine termale bogate în ape minerale, dealuri de travertin despre care ai jura că e bumbac, la care se adaugă orașul antic Hierapolis ar trebui să fie punctul de încheiere al oricărei călătorii în Turcia.

8. Malta

Malta este probabil insula preferată a apusurilor. Dacă-i Malta ieftină te îndoiești? Judecă și tu: un prânz nu sare de 10 euro, foamea de dimineață o potolești lesne cu un sendviș mediteraneean la 3 euro și cam cu tot atâta poți stinge setea de o bere când se lasă seara. Și oricum, multe se pot spune despre Malta, dar cert este că acum e mai pe val ca niciodată. Soarele îi dă bătaie cu strălucirea circa 300 de zile pe an, capitala (Valletta) i-a fost numită Capitală Europeană a Culturii acum nu mai departe de un an, iar creierele din spatele Game of Thrones i-au transformat centrul istoric în platou de filmare fără să stea pe gânduri.

9. Estonia

Tallinn, o capitală întreagă aflată în Patrimoniul UNESCO. Nu știi prea multe despre Estonia? Nu te învinovăți. Din nebănuite motive, acest amestec genial de nordic și oriental este o bijuterie complet necunoscută pentru mulți călători, iar asta se întâmplă în ciuda infinitelor posibilități de a fi cunoscută prin prisma unui portofel subțire. Capitala a intrat cu succes pe lista protejatelor UNESCO, iar străzile pietruite, clădirile vechi în culori pastel și magazinele de antichități își joacă impecabil rolul purtătoarelor de farmece urbane.

Ia în considerare faptul că întreaga țară înseamnă peisaj natural în proporție de jumătate, iar asta se traduce în posibilități infinite de drumeții și sporturi acvatice, majoritatea ieftine, dacă nu gratis. Plus, faptul că backpackerii vin aici în cete este un semn sigur că nenumărate sunt cele ce pot fi făcute cu bani puțini.

10. Grecia

Meteora grecească este locul unde drumeții simt că l-au apucat pe Dumnezeu de picior. Nu zicem că nu ai putea să vizitezi Grecia fără o gaură sănătoasă în portofel; ceea ce vrem să spunem… este că se poate și altfel! Și, ca să o spunem pe-aia dreaptă, oricine își propune să vadă Grecia măcar o dată în viață (dacă nu o dată la 4 ani).

Ne permitem să te sfătuim: nu încerca să vezi un număr excesiv de destinații grecești într-o singură călătorie aici, ci mai degrabă alege câteva apropiate și scoate ce-i mai bun din timpul de vizitare. De exemplu, propune-ți ca în următoarea aventură grecească să vezi doar Atena, Hydra, Meteora și Delphi, iar la anu’, par example, celebrele Insulele Ciclade cu prea râvnita Santorini, insulele Ios, Paros și Naxos.

 

Comenteaza