Tradiții și obiceiuri din a doua zi de Paște. Ce să faci în Lunea Albă ca să ai noroc tot anul

Tradiții și obiceiuri din a doua zi de Paște. Ce să faci în Lunea Albă ca să ai noroc tot anul

În a doua zi de Paște trebuie respectate anumite tradiții și obiceiuri. Ele există încă din timpuri străvechi și au fost păstrate din neam în neam.

Prima zi de după Duminica Paștelui poartă numele de Lunea Albă. În această zi are loc ”umblarea cu pască”. Obiceiul implică vizitarea rudelor apropiate pentru a vesti Învierea lui Iisus Hristos. Finii merg în vizită la naşi cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii își vizitează părinţii, potrivit crestinortodox.ro.

De asemenea, a doua zi de Paște sau lunea din Săptămâna Luminată este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi iertării. Se spune că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. 

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus. Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

Tradiția spune ca de Paște este bine să fie purtate de haine noi. Acest lucru simbolizează curățarea trupească, dar și sufletească. Totodată, se spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi cinstești rudele.

Comenteaza