Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Scumpă. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea noroc tot anul

Izvorul Tămăduirii sau Vinerea Scumpă. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea noroc tot anul

Biserica Ortodoxă prăznuieşte în vinerea din Săptămâna Luminată, Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care este închinată Maicii Domnului şi în care credincioşii vin la biserică pentru a lua apă sfinţită care poate fi băută tot anul, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică.

Vinerea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Fântâniţa deoarece legendele spun că Maica Domnului a făurit o fântână care se umplea de apă dătătoare de viaţă doar în Vinerea Scumpă.

Denumirea de Izvorul Tămăduirii trimite la o serie de minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului. Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate. În momentul acela, însă, Maica Domnului i-a spus: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Aşa a găsit viitorul împărat un izvor din care a dat să bea orbului şi l-a spălat pe faţă. Apa l-a vindecat imediat pe orb, iar Leon a exclamat: "Maica Domnului, eşti aici! Te-am găsit."

Drept ofrandă adusă acestei minuni, după ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică, aceasta primind hramul "Izvorul Tămăduirii". Mai târziu, împăratul Justinian, suferind de o boală grea, s-a vindecat bând apă din acest izvor. El a ridicat, drept mulţumire, o biserică, distrusă însă de turci în 1453. Rezistând tuturor vicisitudinilor, creştinescul izvor mai există şi astăzi la Constantinopol. Şi acum, mii de credincioşi vin la izvor pentru a primi ajutorul Maicii Domnului.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat, așadar, în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V - VI. În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Izvorul Tămăduirii - Tradiții și obiceiuri 

Există numeroase tradiții legate de Izvorul Tămădurii, iar respectarea lor ar aduce noroc.

În unele zone ale țării, tinerii trebuie să-și jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală. Spre exemplu, un colac, un vas de lut sau o lumânare.

Înfrățitul este un alt obicei care se practică. Este, de fapt, un legământ între fete sau între băieți, dar și persoanele mature pot împlini acest legământ. Potrivit tradiției, cele două persoane care s-au ”legat” trebuie să se ajute reciproc până la moarte.

O altă tradiție se referă la plăcinta cu brânză. Se spune că cine o va consuma în prima zi de vineri de după Paște va avea noroc tot anul și va fi ferit de necazuri.

De asemenea, de Izvorul Tămduirii, se oferă sticle de apă îmbuteliată sau apă în recipiente speciale. Astfel, sunt feriți de boli cei care dăruiesc, dar și cei care primes, conform tradiției, scrie crestinortodox.ro.

Comenteaza