Transilvania redusă la folclor şi mâncare tradiţională, într-un festival cu invitaţi de la BBC şi FT

Transilvania redusă la folclor şi mâncare tradiţională, într-un festival cu invitaţi de la BBC şi FT
Demonstraţii culinare şi meşteşugăreşti, parade şi spectacole folclorice, un târg permanent de produse tradiţionale, dar şi numeroase activităţi pentru sunt principalele puncte de atracţii ale unui festival ajuns la cea de-a opta ediţie, înfiinţat la Turda şi organizat acum la Cluj. Deşi este intitulat Transilvania Fest şi are ca invitaţi jurnalişti de la BBC şi Financial Times evenimentul ilustrează doar o parte a specificului transilvan, care priveşte în special folclorul, gastronomia şi tradiţiile culinare.

"Sărbătorim trecutul, prezentul şi viitorul Clujului. Artizanii au pregătit lucruri deosebite, îmbinând noul cu vechiul. Aşteptăm invitaţi de la Financial Times, Independent, Master Chef Thelevision, BBC. Ne adresăm deopotrivă publicului larg, din Cluj, preucm şi turiştilor, aduşi de noi, sau aflaţi în trecere în Cluj", a precizat Pamela Raţiu, preşedintele asociaţiei Transilvania Fest. "Cei mai câştigaţi vor fi producătorii locali".

Raţiu a mai menţionat că oaspeţii festivalului între care se numără jurnalişti din Bucureşti, Marea Britanie, profesor universitar de la Oxford Brookes vor participa şi la un tur VIP al evenimentului, respectiv al oraşului.

Festivalul, înfiinţat la Turda şi ajuns la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura între 20-22 septembrie în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Deşi are o denumire generoasă "Transilvania Fest" festivalul accentuează în fapt compoenta de folclor şi cea culinară, specifică Transilvaniei. Elemente specifice Clujului şi Transilvaniei, precum caracterul multicultural şi multiconfesional, spiritul universitar sau componenta barocă, nobiliară a a Clujului şi a zonei sunt aproape neexploatate, cu excepţia activităţilor pentru copii unde sunt incluse povestiri istorice, spectacole în română şi maghiară, respectiv

Din oferta evenimentului amintim târgul de produse tradiţionale şi meşteşugăreşti - zilnic, între 9-22, în Piaţa Unirii, demonstraţii culinare - atelier de preparare a pâinii, vineri, între orele 14-16, "Gnocchi cu cârnaţi tradiţionali, varză kale şi salată de fasole", reţetă prezentată de specialişti din Marea Britanie (vineri, între orele 11-12), program folcloric - pe scena festivalului, vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 18.45-22.

UPDATE Festivalul include şi alte activităţi decât cele de folclor şi tradiţii culinare şi gastronomie, precum teatru de improvizaţie - ATIR (Piaţa Unirii), vineri şi sâmbătă între 17-18, duminică, între 15-16, sau cinema în aer liber - vineri, sâmbătă şi duminică, de la 20.30, la Casa TIFF.

De asemenea în fiecare zi, vineri, între 14-18, iar sâmbătă şi duminică între 14-18, în "zona copiilor" sunt programate diverse activităţi educaţionale şi interactive pentru copii. Între aceastea se numără ateliere creative cu materiale reciclabile, citirea unor poveşti din cartea "Comoara Cluj", spectacole de teatru de păpuşi.

Festivalul se va încheia duminică de la ora 22, cu un concert susţinut de Nightlosers.

Evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, este organizat de asociatia Transilvania Fest, alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judetean Cluj, prin intermediul asociaţiei Produs de Cluj si a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

 

 

Comenteaza