Un IT-ist din Kiev refugiat la Târgu Mureș explică invazia Ucrainei: „Rușii au această mentalitate, vor războaie, vor victorii"
- Scris de Sergiu Tămaș
- 09 Mar 2022, 14:20
- Life
- Ascultă știrea
Borys Lebeda este jumătate ucrainean, jumătate rus, tată a 4 copii. A reușit să iasă din Ucraina încă din prima zi de război. IT-istul este acum la Târgu-Mureș și plănuiește să se întoarcă înapoi în Ucraina la finalul războiului, chiar dacă țara ar fi distrusă total.
Borys Lebeda este un IT-ist jumătate ucrainean, jumătate rus, în vârstă de 39 de ani, originar din Kiev. Acesta a reușit să scape din Ucraina chiar în ziua în care a început războiul, pe 24 februarie.
ZIUA DE CLUJ a stat de vorbă cu Borys despre calvarul prin care a trecut și despre planurile sale de viitor.
Borys Lebeda ne-a mărturisit că, în caz de război sau alte situații de urgență asemănătoare, totul se rezumă la un plan bine stabilit și la evitarea panicii. Spune că a anticipat atacul Rusiei și asta l-a ajutat să iasă din țară în primele momente ale războiului.
„Trebuie să ai mașină, este esențial când începi să fugi de război. Eu am evitat auostrăzile, pentru că știam că va fi aglomerat, și am mers pe alte drumuri. Important este să ai rezerve de mâncare, apă, haine, chiar și un încălzitor, pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Am ales să vin în România, prin Republica Moldova, pentru că era mai eficient cu granița, au mai multe vămi cu România (22), față de Ucraina, care are doar 8, iar în Moldova sunt mai puține persoane în medie la vamă”, a spus Borys Lebeda.
Cum a reușit să scape
Tânărul IT-ist ne-a povestit cum a reușit să părăsească Ucraina chiar în prima zi a invaziei ruse.
„Coincidența și norocul au făcut să am o călătorie de afaceri în România pe 26-27 februarie și am pornit cu două zile mai repede. Știu că există acea lege, conform căreia bărbații din Ucraina cu vârste între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara, dar pe timp de pace nu este valabilă, iar când am plecat eu încă nu era instaurată oficial situația de război. În plus, eu sunt și exceptat de la regulă, deoarece am o familie cu 4 copii, care au toți sub 18 ani, deci oricum puteam să părăsesc țara legal chiar și pe timp de război. Am părăsit Kievul la 8:15 dimineața, iar la 20:00 am trecut granița cu Moldova”, a mărturisit Borys.
De ce a început războiul?
„S-ar putea să fiți surprinși, dar rușii au această mentalitate, vor războaie, vor victorii, marea majoritate e așa. Știu asta pentru că sunt jumătate rus, am fost crescut de o mamă rusoaică. Niciun stat nu ar porni un război dacă ar ști că cetățenii nu vor asta, dar în Rusia e fix învers. Peste 60% din ruși voiau atacuri nucleare asupra Ucrainei, dacă Ucraina nu voia să cedeze Crimeea. Ne putem da seama de context și când știm că în Rusia este decriminalizat să îți bați soția. Rușii sacrifică o casă frumoasă sau o mașină pentru încă o bucată de pâmânt, cam asta este mentalitatea”, a povestit Borys.
A ajutat refugiații să ajungă în România
A venit la Târgu-Mureș, dar prima dată a trecut prin Iași, deoarece a intrat în tară pe la granița cu Republica Moldova. În Iași, Borys a stat două zile să se odihnească, după un drum neîntrerupt de 16 ore cu mașina. Inițial a plănuit să stea doar o zi în Iași, dar soția sa a fost prea obosită, așa că au mai rămas acolo alte 24 de ore.
„Acum suntem în Târgu-Mureș, am multi prieteni aici. Lucrez pentru un grup de companii de IT cu 150 de angajați, care lucrază la rândul lor pentru E.ON și care au sediul în Târgu-Mureș. 97% dintre angajați sunt români, doar eu sunt ucrainean, mai avem un polonez și un spaniol. Este și un oraș relativ ieftin și aproape de graniță. Am fost deja de două ori la Vama Siret pentru a aduce refugiați ucraineni în România și să ofer ajutoare pentru oameni. Am colaborat cu ONG-urile care sunt acum la posturi pentru a-i ajuta pe oamenii greu încercați de război. Sunt voluntar, iar poliția mă lasă să merg în zona de corturi special amenajate pentru refugiați, dar acum nu mai pot să merg la vamă. Ca ucraineni, mereu am fost învățați că frații noștri sunt bielorușii și rușii, dar de fapt sunt românii și polonezii. Acum am văzut cât de primitori și sufletiști sunt românii cu străinii. Voi răspândi asta să știe cât mai multă lume. Aici stau gratuit la unul din apartamentelele unui prieten. E un loc minunat”, a mai adăugat Lebeda.
Ca ucraineni, mereu am fost învățați că frații noștri sunt bielorușii și rușii, dar de fapt sunt românii și polonezii. Acum am văzut cât de primitori și sufletiști sunt românii cu străinii. Voi răspândi asta să știe cât mai multă lume.
Borys Lebeda plănuiește să stea aici cel puțin 4 săptămâni, iar în ultima să se decidă ce dorește să facă în continuare. Depinde foarte mult și de situația din țara sa. Aceasta a mărturisit că plăiește să revină în Ucraina, „chiar dacă va fi complet distrusă”, dar sigură, pentru a reporni economia. „Am prieteni și în Cluj, iar după ce se termină războiul s-ar putea să merg acolo”, mai spune Borys Lebeda.
Consecințele războiului. De ce Rusia nu atacă România
„Toată lumea își dă seama că Rusia nu va ataca un stat membru NATO, cum este și România, de altfel, chiar dacă e aproape. Dacă Ucraina ar fi fost și ea membră, Putin nu ar fi atacat-o, pentru că NATO e prea puternic. Dacă Ucraina intră în NATO, cred că Rusia sigur se va opri, pentru că oricum o va face. Sancțiunile economice deja îi afectează pe ruși. Au sacrificat o generație. Dacă Ucraina nu va intra în NATO în urma acestui război, mai devreme sau mai târziu, Rusia va ataca din nou. După războiul ce are loc acum, ambele țări vor avea de suferit și vor intra în reconstrucție și reorganizare. Nu sunt doar oamenii pe care-i pierdem”, a mai spus Lebeda.
Ucraineanul a mărturisit că, deși Rusia a cheltuit peste 600 de miliarde de dolari pentru armată, face progrese mici în confruntarea cu Ucraina, însă va continua să lupte.