Vara se strâng banii albi pentru zile negre

Vara se strâng banii albi pentru zile negre
În timp ce pentru unii, vara este anotimpul distracţiei şi al chefurilor fără limite, pentru alţii, este cel mai propice timp pentru a-şi umple buzunarele cu bani, pregătindu-se astfel pentru cheltuielile din timpul iernii. În cazul în care vă aflaţi în cea de-a doua categorie, ZIUA de CLUJ v-a pregătit un top al celor mai fezabile metode de a câştiga bani în timpul verii.

Dacă unii aleg să lucreze în timpul verii contrânşi fiind de o situaţie materială nu tocmai fericită, alţii o fac din dorinţa de a-şi câştiga independenţa, de a trăi pe propriile picioare. Indiferent de motive, mai jos găsiţi şase idei de joburi "văratice".

Lucrător în construcţii

Deşi munca în construcţii este una dintre cele mai solicitante metode de a face bani, din ce în ce mai mulţi tineri aleg să lucreze în acest domeniu. Nu este o meserie potrivită pentru oricine, însă, dacă efortul fizic intens nu vă deranjează, ar putea fi soluţia pentru un venit în plus pe timpul verii. Salariul unui muncitor în construcţii variază, în general, între 1.000-1.500 de lei, iar, dacă şantierul este în afara localităţii, unii angajatori asigură şi masa şi cazarea.

Aceste aspecte le-a luat în considerare şi Mihai, acum student în primul an de masterat, care, de patru ani, merge vară de vară la muncă pe şantier. "Prima dată m-am angajat în construcţii chiar după ce am terminat liceul. Mi-a fost foarte greu, seara efectiv nu-mi mai simţeam mâinile de oboseală, da banii făcuţi în vara aia mi-o ajuns un semestru întreg. Am ţinut legătura cu şeful de şantier şi de atunci, în fiecare vară, mă duc şi lucrez. Ai mei îmi trimit bani de chirie şi mâncare, da banii de buzunar îs toţi munciţi de mine", a spus el.

Promoter

Joburile de promoter sunt printre cele mai căutate de studenţi, şi nu fără motiv: necesită un efort minim, au program flexibil şi se câştigă destul de bine. În plus, este o slujbă ideală şi pentru liceeni: vârsta minimă cerută la angajare, este, de cele mai multe ori, de 17 ani. În funcţie de numărul de ore lucrate şi de cât de bine se plăteşte promoţia respectivă, se poate face până la 70-80 de lei/zi, însă dezavantajul ar fi lipsa unui flux continuu de muncă: o promoţie durează cam o săptămână şi nu există niciodată siguranţa că, la sfârşitul ei, vine imediat o alta.

"Eu eram angajată la o firmă care se ocupa cu asta, am făcut promoţii în toate supermarketurile din Cluj. Adevărul e că în perioada aia nu aveam deloc probleme cu banii, făceam mai mult decât îmi trebuia, dar am renunţat pentru că mă plictiseam îngrozitor să stau câte 5-6 ore în picioare, fără să am cu cine vorbi", a precizat Andreea, despre experienţa sa ca promoter.

Cumpărător sub acoperire

Similar cu promoterii, cumpărătorii sub acoperire lucrează pe bază de proiecte. În mod concret, patronii care vor să testeze calitatea serviciilor oferite de angajaţii lor apelează la un astfel de cumpărător care trebuie să viziteze magazinul vizat şi să testeze, pe baza unui set de instrucţiuni, cât de bine îşi face treaba angajatul respectiv. În funcţie de dificultate, pentru o vizită, care ţine aproximativ 20 de minute, se primeşte între 18 şi 60 de lei.

Culegător de ciuperci şi de fructe de pădure

Cei care au bunici sau o casă de vacanţă la ţară pot profita de timpul petrecut acolo pentru a face nişte bani în plus. Se pot duce pe câmpurile sau în pădurile din zonă şi să culeagă ciuperci sau fructe de pădure pe care să le vândă, ulterior, centrelor de colectare. Totuşi, cei care aleg să culeagă ciuperci ar trebui să meargă doar însoţiţi de un cunoscător al acestora.

"În funcţie de abundenţă, centrul de colectare din comună dă 5 lei pe kg de hribi de clasa I şi 2 lei pe cele de clasa a II-a. Când sunt mai puţine, se dă şi 6,5-7 lei pe hribii de clasa I. La afine la fel: anul trecut se dădea 5 lei/kg. Weekendul trecut, fiu-meo o fost la ţară şi, împreună cu taică-so, o strâns hribi de 150 de lei", a explicat o femeie de 57 de ani.

Chelner şi ospătar

Pe timpul verii, meseria de chelner sau de ospătar, deşi istovitoare, se poate dovedi a fi bănoasă, în situaţia în care principala sursă de venit nu este salariul din cartea de muncă, care nu trece decât rar de 700-800 de lei, ci bacşişul. În plin sezon, un angajat la un pub sau la un restaurant din centrul Clujului îşi poate dubla veniturile.

În această situaţie a fost şi Anca, care, vara trecută, a lucrat ca ospătar la un restaurant din Mărăşti: "Majoritatea clienţilor care veneau aici erau oameni cu bani. Când plecau, bacşişul lăsat era la fel de mare ca şi nota de plată. Nu de puţine ori am găsit bancnote de 50-100 de lei lăsate pe masă. Iulie şi august au fost cele mai bune luni pentru mine, am făcut atunci câte 2.000 de lei. Numai bine, mi-am putut plăti ratele la facultate cu banii ăia", a explicat ea.

Pet Sitter

Odată cu începerea sezonului de concedii, proprietarii de animale de companie se confruntă cu o problemă: unde să le lase cât timp sunt plecaţi din oraş. Una dintre soluţii este să apeleze la serviciile unui pet sitter, care să aibă grijă de acesta cât timp ei se bucură de vacanţă. Ziarele de anunţuri sunt pline de oferte de pet sitting, iar pasionaţii de animale pot oricând să adauge şi ei un anunţ prin care să-şi pună la dispoziţie serviciile.

 

Comenteaza