Viitorii bucătari de top vor învăţa meserie de la Adrian Hădean

Viitorii bucătari de top vor învăţa meserie de la Adrian Hădean
10 tineri cu posibilităţi financiare reduse, dar care visează să ajungă renumiţi bucătari, au şansa de a învăţa meserie în cadrul unui proiect dedicat domeniului culinar.

Aceştia alcătuiesc prima promoţie ai unei şcoli de bucătari, dezvoltată de cunoscutul chef Adrian Hădean, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinată (USAMV) din Cluj-Napoca. Scopul proiectului este educația gastronomică, programul fiind destinat tinerilor cu pasiune și talent, dar care nu dispun de posibilitățile financiare pentru a se înscriere la cursuri de specialitate.

"E, fără îndoială, nevoie ca în România să avem mai mulţi bucătari inteligenţi pentru că avem toate celelalte ingrediente pentru care gastronomia românească să explodeze. Noi avem încă ingrediente de calitate în ţară, avem oameni talentaţi, dar nu sunt exploatate la valoarea maximă. Fără şcoală nu putem obţine nimic - de la minima alfabetizare până la doctorat.

Cândva exista şcoală de bucătari foarte bună în România şi încă se mai învaţă; ăsta e şi motivul pentru care am ales această facultate pentru că avem foarte mulţi experţi care pot să transmită mai departe o informaţie valoroasă şi, în al doilea rând, o bază materială foarte bună, iar  de aici vor porni cu şanse mult mai bune decât în alt cadru.

Vor învăţa şi teorie pentru că e extrem de important să ştii care sunt lucrurile cu care lucrezi şi, apoi, o să înceapă o perioadă mai distractivă, dar nu neapărat mai uşoară, cea practică. Tinerii vor lucra în mai multe bucătării din Cluj, dar şi alături de mine la evenimente, presupune extrem de multe operaţiuni şi presupune să cunoşti şi să aprofundezi foarte mult tehnica", a precizat Hădean.

Proiectul îşi propune să asigure personal cu experiență relevantă în domeniul culinar, cel puțin la nivelul pieței clujene. Programul se va derula pe două semestre şi va cuprinde 14 săptămâni de cursuri teoretice în cadrul Facultății de Știinţa şi Tehnologia Alimentelor de la USAMV, care vor fi urmate de ore de practică.

"În cadrul acestui proiect, facultatea noastră contribuie cu partea de activitate teoretică, adică pregătirea cursanţilot legat de ce înseamnă materiile prime, calitatea lor, cum se depozitează ele, cum se face controlul calităţii materiilor prime folosite în arta culinară, cum se determină calitatea acestora prin analize de laborator, prin aparatura care există în laboratoarele noastre, ce înseamnă igiena şi siguranţa acestui aliment.

Este foarte important ca tinerii să cunoască toate aceste aspecte, lucru care se realizează în cadrul orelor teoretice, care conţin şi părţi aplicative; deci tinerii nu învaţă numai despre cum ar trebui depozitate aceste alimente, ci se face chiar practic. Noi considerăm aceste lucruri foarte importante pentru un tânăr bucătar care va lucra într-o bucătărie, adică într-o microfabrică pentru că şi acolo este un proces tehnologic, nişte direcţii de care ei trebuie să ţină cont", a explicat Sevastița Muste, decan al Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Programul şcolii de bucătari dezvoltată în parteneriat mediul universitar este primul de acest fel implementat în România. La final, pe lângă diploma care va atesta stagiul efectuat și experiența acumulată, cursanții vor primi și o recomandare din partea lui Hădean și a bucătarilor care le-au supravegheat activitatea, sporind astfel șansele unei angajări în domeniu.

Meseria de bucătar i-a atras ca un magnet pe tineri, iar concurenţa pentru cele zece locuri a fost mare. Principalul criteriu de alegere a fost acela ca ei să nu îşi poată permite un asemenea curs, al cărui cost poate ajunge la 3.000 de euro. Denisa Danciu este studentă în anul III la Ingineria şi managementul afacerilor în alimentaţie publică şi agroturism, iar visul ei este acela de a deveni un cunoscut chef.

"Am ales să mă implic în acest proiect deoarece mi-am dorit foarte mult să învăţ să gătesc în modul profesionist. Îmi place să gătesc şi acasă, nu îmi prea cumpăr din oraş, prefer să gătesc eu şi îmi place să încerc tot felul de reţete noi. Am fost încurajată şi de colegele de apartament, eu eram cea care gătea şi toată lumea zicea <<wow, ţi-a ieşit bine, ar trebui să faci ceva mai mult>> şi îmi doresc foarte mult să lucrez într-un restaurant", a precizat aceasta.

La deschiderea oficială a şcolii, Hădean a vorbit despre criza de bucătari, care, după spusele acestuia, se înregistrează în toată Europa. În plus, a subliniat şi faptul că mâncarea „de pe vremea bunicii" este înlocuită cu cea servită în restaurante, care, la ora actuală, nu este de cea mai bună calitate.

„S-au deschis multe restaurante; asta a dus la un fel de inflație de locuri de muncă, plătite tot mai prost pentru că aveau acces la ele foarte mulți oameni nepregătiţi. Oameni care nu au avut niciun fel de treabă cu acest domeniu s-au gândit că până la urmă toţi mâncăm şi un restaurant nu are cum să nu meargă. Sunt foarte multe locuri de muncă și prea puțini bucătari. (...)

Avem nevoie să mâncăm şi pe lângă ce oferă mama sau bunica acasă trebuie să mâncăm bine şi în oraş şi, dacă observăm felul în care se dezvoltă societatea, ne impune să mâncăm mai mult în afara locuinţei noastre. Mie mi-ar plăcea să retrăim trecutul şi să mâncăm mâncare de la bunica, da realitatea e că bunica a murit, cel puţin a mea. Şi nu o să mă mai întâlnesc cu mâncarea ei niciodată.

O să mă mai întâlnesc cu mâncare aproape cum făcea bunica, gătită de mama sau cu mâncare aproape cum o făcea mama, gătită de mine. În rest, mă întâlnesc cu foarte multă mâncare în oraş şi mă întâlnesc cu foarte multă mâncare proastă, acesta e adevărul acum, azi. Dar lucrul acesta e pe cale să se schimbe şi sperăm să se schimbe şi datorită nouă; dacă putem să contribuim cu valoare la efortul ăsta, o facem cu drag", a mai precizat Hădean.

Adrian Hădean este gastronom şi blogger culinar, fiind cunoscut mai ales pentru blogul său, dintre cele mai vizitate din România, dar și pentru participarea sa în calitate de jurat la o emisiune cu specific culinar. Nu este pentru prima dată când propune un proiect în domeniul gastronomic: a mai dezvoltat un parteneriat cu autoritățile locale din Cluj, în proiectul „Farfurii curate", care a avut ca scop implementarea unor meniuri sănătoase în mai multe grădinițe publice din oraş.

Comenteaza