Principalii candidaţi la rangul de mitropolit al Clujului, în viziunea cititorilor ziuadecj.ro

Principalii candidaţi la rangul de mitropolit al Clujului, în viziunea cititorilor ziuadecj.ro
Cititorii ziuadecj.ro au opţiuni clare cu privire la candidaţii pentru rangul de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului. Publicăm mai jos atât o selecţie a câtorva comentarii postate pe site, cât şi opţiunile exprimate de cititori prin intermediul unui sondaj postat pe ziuadecj.ro.

Cei mai mulţi dintre cititorii care au postat comentarii la articolul „Principalii candidaţi la mitropolia Clujului" îl indică pe episcopul vicar Irineu Pop-Bistriţeanul drept principalul candidat la ocuparea scaunului de mitropolit al Clujului.

„Potrivit Cv-ului Preasfinţiei Sale Dr Irineu Pop Bistriţeanu, este un episcop demn şi capabil de a conduce Mitropolia, atâta timp cât a fost mâna dreaptă a regretatului Mitropolit Bartolomeu, în ultimi ani Ps Irineu conducând Mitropolia, ( mitropolitul fiind bolnav), cu simţ de răspundere şi cu o voinţă acerbă", precizează o persoană, sub genericul „ortodox", în comentariul cu titlul „PS Dr. Irineu Pop Bistriteanu Trebuie sa fie Mitropolit la Cluj".

Trei alte persoane consideră de asemenea că episcopul Irineu Pop-Bistriţeanul este cel mai potrivit pentru rangul de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului.

Există totuşi şi câte o persoană care îl indică pentru rangul de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului pe arhiepiscopul Andrei Andreicuţ, al Alba-Iuliei, respectiv pe arhiepiscopul Ioan Selejan, al Covasnei şi Harghitei.

„Fără încoace încolo, Înaltul Andrei este cel îndreptăţit să vină Mitropolit la Cluj, BOR nu ar trebui să mai ignore voinţa ardelenilor, pentru că aceştia contribuie la bunăstarea bisericilor", precizează „dan".

Un alt cititor consideră că „I.P.S. Ioan este cel mai potrivit pentru scaunul de mitropolit al Clujului" şi aduce şi câteva argumente: 1. Întotdeauna s-a remarcat ca fiind un lider. Ştie să conduca cu tact şi cu multă înţelepciune. Ştie să combine patriotismul cu toleranţa. 2. Este un om duhovnicesc, un om bun dar şi drept, un om sufletist. Se apleacă cu milă asupra tuturor oamenilor care sunt în necaz. Iubeşte şi ajută pe tineri. 3. Este un om cu carte. A studiat prin atâtea instituţii de cultură cu brio. 4. Este un om harnic şi priceput", precizează „Ionel".

Într-un sondaj postat ieri după-masă pe site-ul ziuadecj.ro, la care până astăzi la ora 16.08 au răspuns 365 de persoane, la întrebarea „Cine vă doriţi să devină mitropolit al Clujului, în locul ÎPS Bartolomeu?", 33% dintre votanţi au răspuns arhiepiscopul Ioan Selejan, 23% episcopul Irineu Pop-Bistriţeanul, 19% episcopul Vasile Someşanul şi 16% arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.

În sondaj au mai fost nominalizate două nume, episcopul Ciprian Câmpineanul, pentru care au optat 5% din respondenţi şi episcopul Casian Crăciun, pentru care au optat 1% din cei care au răspuns. Dintre respondenţi 4% au ales varianta "altul".

 

Cine este arhiepiscopul Ioan Selejan
Arhiepiscopul Ioan Selejan s-a născut în 1951 în judeţul Bihor. A absolvit Politehnica în 1976, Seminarul Teologic Ortodox în 1986, Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu în 1990, a studiat şi a efectuat doctoratul în Teologie la Institutul Biblic din Ierusalim. Este călugăr din 1980 şi preot din 1990. A fost hirotonit episcop al Harghitei şi Covasnei în 1994. A fost unul din cei trei candidaţi la rangul de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în 2007 şi a fost desemnat candidat şi la alegerile pentru rangul de mitropolit al Moldovei, în 2008. Misiunea pe care o desfăşoară în eparhia Covasnei şi Harghitei este unanim recunoscută de ierarhii ortodocşi şi de credincioşi. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) l-a ridicat la rangul de arhiepiscop onorific, pentru merite deosebite în slujirea sa ca episcop.

Cine este episcopul Irineu Pop-Bistriţeanul
S-a născut în 1953 în judeţul Maramureş. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, ca şef de promoţie. În 1981 a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, iar ulterior a beneficiat de o bursă studii teologice în SUA, între 1985-1988. În 1990 a susţinut teza de doctorat şi a obţinut titlul de doctor în Teologie. Este călugăr din 1978, în 1980 a fost hirotonit ieromonah, iar ulterior a primit rangurile de protosinghel şi de arhimandrit. A fost numit de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului în 1990, fiind hirotonit ca arhiereu în acelaşi an. Din 1994 a susţinut dezvoltarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a predat cursurile de „Morală creştină şi Spiritualitate ortodoxă".

 

Comenteaza