Foto Ministrul Bogdan Ivan, în vizită la Cluj: "Transilvania e azi o Europă în miniatură, iar Clujul, acel hub de noi tehnologii care poate să definească viitorul României"

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, se află, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o vizită de lucru.

Cu ocazia vizitei, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării Bogdan Ivan s-a întâlnit la Cluj-Napoca cu liderii PSD locali și a susținut o conferință de presă, alături de președintele PSD Cluj, Vasile Dîncu, în care a vorbit despre proiectele din segmentul de digitalizare a statului român, dar și despre România ca hub tehnologic, afirmând că regiunea Transilvaniei și Clujul sunt un model în acest sens pentru întreaga țară.

"Despre Cluj știm cu toții că, dincolo de inima Transilvaniei, este acel hub de noi tehnologii care poate să definească viitorul României - viitorul României ca și model de hub pentru noile tehnologii pentru întreaga regiune a Europei Centrale și de Est, iar modelul Clujului este cel care poate fi urmat de țara noastră.

Și aici vreau să aduc doar două cifre pe masă: faptul că acum o săptămână România a fost contată ca fiind țara din Europa care se află pe locul întâi la numărul de IT-și la mia de locuitori și locul șase în lume ca număr de IT-și la mia de locuitori. În ultimii cinci ani, IT-știi din România au crescut de la 140.000 la 200.000. O mare parte dintre ei sunt din Cluj, din inima Transilvaniei. De asemenea, o altă cifră pentru că ne interesează foarte mult cum sunt reprezentate doamnele, România se află pe locul doi în Europa la reprezentativitatea doamnelor în segmentul de cercetare, inovare și IT, undeva la 40% din tot ecosistemul este reprezentat de doamne. 4 din 10 doamne lucrează în acest ecosistem.

Viziunea este una foarte simplă. Așa cum Clujul s-a dezvoltat în ultima perioadă, trebuie să vedem o dezvoltare integrată pentru întreaga noastră regiune, pentru că în momentul de față nu putem să existăm doar în baza unui singur pol, și, din acest punct de vedere, luăm modelul foarte bun din Cluj și ne adaptăm în întreaga regiune pe modelul deja creat care produce efecte", a declarat Bogdan Ivan la Cluj-Napoca.

Ministrul a vorbit și despre câteva proiecte care au fost lansate în România doar în ultimele 9 luni, despre care spune că "reprezintă baza transformării digitale și a statului român, pentru că statul nu a avut aceeași dinamică ca și mediul privat".

"Acesta este paradoxul în țara noastră - că deși avem IT-ști geniali, mulți dintre ei din toată regiunea veniți la Cluj, avem în continuare același sistem birocratic ca acum 30 de ani. Și ca să trecem de această paradigmă, am renegociat PNRR-ul cu ceilalți din Comisia Europeană și am reușit la finalul anului trecut să avem un nou concept pentru cloud-ul guvernamentar, și anume cloud dedicat, care chiar ieri l-am transmis către portalul european unde se face achiziția publică la nivel internațional pentru acest cloud dedicat, care va avea servicii de cloud - dacă nu vom avea contestații - până la finalul anului 2024", a mai spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

"Astăzi Transilvania e o Europă în miniatură. Avem nevoie la Bruxelles de oameni care proiectează viitorul"

Bogdan Ivan a subliniat că această infrastructură digitală a statului la care se lucrează trebuie să producă un beneficiu direct pentru oameni, pentru că în acest fel putem "să facem un pas uriaș înspre ceea ce înseamnă Occident".

"Mă bucur foarte mult de relația deschisă pe care o am, atât cu industria de software din România cu ANIS-ul, care are foarte multe companii din Cluj acolo, cu AROBS-ul, cu toți partenerii noștri, cu universitățile geniale din Cluj, alături de care ne propunem un singur lucru - că atunci când vom face design-ul final al aplicației unice a statului român, pentru care am semnat contractul de lucrări în valoare de 20 de milioane de euro acum o săptămână, să avem acea experiență a utilizatorului. Atunci când oamenii vor putea să aibă direct, în telefon, într-o aplicație, permis, buletin, pașaport, documentele de studii, documentele de proprietate asupra unei mașini, a unui imobil, vor putea să primească în timp real documentele aferente a evenimentelor de viață, naștere, căsătorie, divorț sau deces, și vor putea în această formă să își plătească și taxele mai departe către stat și vom aduce și ghiseul.ro în anul 2024.

În această formă facem un pas uriaș înspre ceea ce înseamnă Occident. Și tocmai despre asta, părerea mea, este vorba, astăzi Transilvania e o Europă în miniatură, și din acest punct de vedere este extrem de important să avem oameni la Bruxelles care să reprezinte viziunea noastră pentru Europa și pentru întreaga lume. Nu putem, cu tot respectul, să avem oameni care să meargă în capitala Europei să ne reprezinte, care se raportează doar la o anumită zonă, ca să nu mă refer neapărat la un anumit domeniu. Este extrem de importantă politica agricolă comună, foarte importantă, dar avem nevoie de oameni care proiectează viitorul. Europa, din păcate, în ultima perioadă duce oarecare lipsă de idei și de leadership.

Eu am mare încredere că, dincolo de faptul că este candidatul nostru, domnul profesor Vasile Dîncu, care reprezintă regiunea noastră pe lista de candidați ai Alianței la alegerile europarlamentare, nu este cel care preia din greutatea acestei liste către domnia sa, ci mai degrabă este cel care ridică lista și aduce greutate listei prin prezența domniei sale acolo și prin ceea ce va face mai departe când va ajunge la Bruxelles", a afirmat Ivan.

"Degeaba ai un sistem digital la câteva companii IT de top, dacă la nivelul administrației centrale încă suntem cu foaia și cu pixul" 

"Indiferent cât de tare am fi noi la capitolul finanțării private, astăzi România nu s-ar fi putut dezvolta și nu poate trece în etapă următoare fără finanțări europene. (...) Pentru segmentul de transformare digitală, care reprezintă doar din PNRR aproximativ șase miliarde de euro, sunt bani pe care suntem extrem de deciși să-i aducem în România și nu doar ca să bifăm că am adus proiecte, să-i aducem să schimbăm fundamental modul de funcționare a administrației. Să-i aducem pentru a moderniza companiile, pentru că degeaba ai un sistem digital la câteva companii IT de top care furnizează, inclusiv pentru fiscul american, soluții de procesare automată a datelor, dacă la nivelul administrației centrale încă suntem cu foaia care se depune online la etajul 2, la ghișeu 4 și se semnează cu pix albastru. Aceasta este ținta noastră", a explicat ministrul.

"Îmi doresc foarte mult ca mare parte din cei 6 miliarde de euro să ajungă înapoi în Cluj"

Ministrul spune că și-ar dori ca mare parte din cei 6 miliarde de euro să ajungă la Cluj, iar specialiștii din segmentul IT de aici să ajute statul român să implementeze proiectele digitale.

"Știm ce avem de făcut. Avem banii, am creat un cadru legislativ și aici vreau să-i mulțumesc încă o dată domnului președinte Vasile Dîncu pentru faptul că ne-a sprijinit în toate proiectele mari de transformare a legislației din România pentru a crea acest cadru. Și îmi doresc foarte mult ca mare parte din cei 6 miliarde de euro să ajungă înapoi în Cluj, pentru că aici sunt cele mai bune minți din toată Transilvania, și nu numai, din segmentul IT. Mi-aș dori din suflet, așa cum lucrează foarte mulți clujeni la proiectarea metroului din Dubai, da, e o firmă din Cluj care proiectează metroul din Dubai - așa cum au lucrat pentru multe alte state foarte dezvoltate, să lucreze și pentru statul român", a spus Bogdan Ivan.

 

Comenteaza