Ce crede preşedintele Comisiei Europene despre libertatea presei din România: "am primit plângeri despre campanii orchestrate în media împotriva independenţei magistraţilor"

Ce crede preşedintele Comisiei Europene despre libertatea presei din România:
Comisia Europeană apără presa liberă şi nu intenţionează să propună modificarea reglementărilor media, dar nu poate să nu ţină cont de plângerile primite din partea CSM şi CC privind existenţa unor campanii orchestrate ale presei împotriva magistraţilor, a declarat, marţi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

"Pentru noi, libertatea presei este sfântă şi Comisia va apăra întotodeauna această libertate, nu avem absolut nicio intenţie să propunem reglementarea presei şi am fi primii care am condamna orice atac împotriva jurnaliştilor. Nu putem însă să nu ţinem cont că am primit plângeri de la Curtea Constituţională şi Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu campanii orchestrate în media împotriva independenţei magistraţilor, fie judecători, fie procurori, iar aici avem o problemă din punct de vedere al independenţei justiţiei", a spus Barroso.

El a explicat astfel, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, că oficialii CE nu au recomandat o soluţie concretă pe această temă în ultimul raport privind situaţia din România, dar au considerat important totuşi să menţioneze existenţa unei astfel de probleme, pentru a fi "corectată" de către autorităţile de la Bucureşti.

Preşedintele CE a susţinut totodată că la Bruxelles au fost primite plângeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi Curţii Constituţionale, ci şi din partea a numeroase organizaţii.

La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că este sigur că liberatea presei din România va fi respectată, "în echilibru" cu independenţa justiţiei.

El a adăugat că, după alegerile de anul trecut, România este o ţară mult mai stabilă şi că acordul de cooperare încheiat între el şi preşedintele Traian Băsescu se arată a fi un instrument util pentru colaborarea tuturor instituţiilor şi a apreciat că următorul raport al CE, de la sfârşitul acestui an, nu va menţiona doar progresele înregistrate, dar şi recomandări foarte clare care să poată fi implementate de Guvern şi Parlament, arătând astfel că România respectă toate standardele UE.

El a precizat totodată că autorităţile de la Bucureşti şi oficialii CE vor colabora mai strâns la elaborarea viitorului raport.

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.

El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanţi de înalt nivel au fost supuşi presiunii prin intermediul presei.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că este de acord cu observaţia Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor, spunând că şi el a văzut astfel de presiuni şi că se va delimita de toate aceste practici.

 

Comenteaza