Cioloş: "Obsesia pentru inginerie etnică şi teritorială prin intervenţia statului aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat"

Cioloş:
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, e clujean şi se exprimă azi în scandalul pornit de Ungaria, care a anunţat că e interesată să cumpere terenuri agricole în România.

"Este puţin probabil ca Ungaria să materializeze în plan legislativ, şi cu atât mai mult în practică, intenţia declarată de un funcţionar de rang inferior de la Ambasada ungară de la Bucureşti", spune Cioloş.

"Ideea în sine, de a dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică pe teritoriul unui alt stat membru,  este profund neeuropeană", adaugă comisarul european. "Obsesia pentru inginerie etnică şi teritorială prin intervenţia statului - în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de şanse egale - aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat. Dincolo de aceasta, în funcţie de detaliile eventuale ale programului, în cazul puţin probabil în care se va ajunge acolo, atât legislaţia europeană cât şi cea naţională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisă de legislaţia europeană, iar Comisia Europeană, prin departamentele specializate, urmăreşte aceste aspecte cu rigurozitate".

Vezi aici detalii despre scandal

Comenteaza