Elevul care și-a înjunghiat profesoara a fost arestat pentru 30 de zile. Ce pedeapsă riscă

Elevul care și-a înjunghiat profesoara a fost arestat pentru 30 de zile. Ce pedeapsă riscă

Magistrații consideră că băiatul de 16 ani, care și-a atacat profesoara cu un cuțit, ar putea să repete fapta oricând și au decis să îl plaseze în arest preventiv.

Adolescentul a fost reţinut miercuri, pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburare a ordinii şi liniştii publice. Joi, magistrații de la Tribunalul Bucureşti au decis să îl plaseze în arest preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile.

Anchetatorii susţin că elevul a premeditat atacul şi a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acţioneze (detalii AICI).

Ce pedeapsă riscă adolescentul pentru fapta sa

Avocatul Cristina Goata a fost întrebată ce riscă elevul de 16 care şi-a agresat profesoara în timpul orei de curs,

“Minorii de la 16 ani răspund penal în momentul în care se va constata în urma unei expertize psihiatrice că au avut discernământ la momentul comiterii faptei. Va răspunde penal ca şi un adult. Se încadrează la tentativă de omor, pedeapsă care depăşeşte cuantumul de trei ani şi pedeapsa pentru infracţiunile care depăşesc trei ani este cu executare, însă există şi măsuri aplicabile minorilor privative sau nu de libertate, iar asta rămâne de văzut în urma procesului ce va urma. Dacă în urma expertizei psihiatrice se constată că a avut discernământ la comiterea faptei va răspunde penal”, a explicat avocatul, potrivit news.ro.

Cristina Goata a mai precizat că legile nu îi protejează nici pe profesori, nici pe elevi.

“Din păcate, aceste lucruri se întâmplă din cauza sistemului, care este la pământ. Noi, ca părinţi, nu sprijinim nici profesorii, nici sistemul, ba dimpotrivă suntem gata să sărim la gâtul profesorilor în momentul în care aceşti copii, care chiar dacă greşesc sunt copiii noştri şi încercăm să îi protejăm foarte mult. Această protecţie exagerată din partea părinţilor nu face altceva decât să se răsfrângă în mod negativ asupra copiilor. Din păcate, nici legile nu îi protejează nici pe profesori, nici pe elevi. Aceşti copii sunt extraprotejaţi de către părinţi şi de către sistem ajung să facă aceste lucruri”, a mai declarat Cristina Goata.

Incidentul s-a produs miercuri, după ce profesoara de limbă japoneză a anunţat pe neaşteptate un test. Când a ajuns în dreptul băncii unui elev, acesta a scos un cuţit din rucsac şi a atacat-o în zona gâtului. Profesoara a fost transportată la spital pentru a i se acorda îngrijiri medicale.

Comenteaza