Mai multă putere pentru producătorii de lapte în negocierile cu procesatorii

Mai multă putere pentru producătorii de lapte în negocierile cu procesatorii
Producătorii de lapte vor avea puteri sporite în negocierile cu procesatorii de lapte. Parlamentul European a votat astăzi noua legislaţie ce îi ajută pe fermieri să obţină preţuri echitabile pentru laptele neprelucrat şi pentru a-i ajuta să se pregătească pentru sfârşitul programului de cote de lapte din 2015.Acesta va permite organizaţiilor de fermieri să negocieze singuri preţurile pentru laptele neprelucrat, fără a încălca legea concurenţei.

 

"Această legislaţie va consolida puterea de negociere a producătorilor de lapte pentru a obţine cel mai bun preţposibil pentru laptele lor. Organizaţiile de producători ar trebui să ajute fermierii să se organizeze mai bine şi să consolideze poziţia lor în lanţul de aprovizionare, mai ales în statele membre unde sistemul de cooperative este limitat sau chiar inexistent, aşa încât să obţină cel mai bun preţpentru laptele lor", a declarat raportorul Parlamentului European, James Nicholson.

Noua legislaţie, care a obţinut deja acordul Consiliului, a fost adoptată cu 574 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 18 abţineri.

Pentru a asigura o concurenţă loială, volumul de lapte crud, reglementat prin negocieri între organizaţia de producători şi cei care îl procesează sau îl colectează, nu poate depăşi 3,5% din producţia totală a UE. Nu poate să depăşească 33% din totalul producţiei naţionale sau 45% înţările în care producţia totală este mai mică de 500.000 de tone.

Statele membre pot continua să decidă dacă să impună sau nu, pe teritoriul lor, contracte care să acopere livrarea de lapte de la fermieri la colectori sau procesatori.

Dacă devin obligatorii, aceste contracte vor trebui întocmite înainte de livrare şi trebuie să menţioneze preţul, perioadele de plăţi şi modalităţile de colectare şi livrare a laptelui.

Statele membre pot prevedea de asemenea o durată minimă pentru aceste contracte de cel puţinşase luni, prevedere susţinută şi de deputaţii europeni.

Pentru a se asigura că producătorii de lapte din zonele defavorizate beneficiază de asemenea de noile reglementări, deputaţii europeni au solicitat Comisiei să întocmească două rapoarte de evaluare a situaţiei lor, unul până în iulie 2014 şi celălalt până la sfârşitul anului 2018. Pentru a intra în vigoare, noul regulament trebuie să fie aprobat oficial de către Consiliu. Se va aplica până la sfârşitul lunii iunie 2020.

 

Amintim, negocierile dintre producătorii de lapte şi procesatori au stârnit numeroase nemulţumiri în rândul fermierilor, care au organizat şi mitinguri de protest prin care au cerut ca preţul oferit de procesatori să fie mai mare.

Comenteaza