Ministrul de Externe: România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo; sunt evoluţii de care trebuie ţinut cont

Ministrul de Externe: România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo; sunt evoluţii de care trebuie ţinut cont
România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo, dar sunt evoluţii între Belgrad şi Priştina de care Bucureştiul trebuie să ţintă cont, a declarat, duminică, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, respingând, în acelaşi timp, comparaţia făcută de Rusia între Crimeea şi fosta provincie a Serbiei.

"România nu şi-a schimbat poziţia‚ însă în cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, să nu ţinem cont de evoluţiile importante în dialogul dintre Belgrad şi Priştina, faptul că aceste evoluţii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul că aceste evoluţii au deschis calea viitoarei aderări la UE pentru amândouă, şi pentru Serbia şi pentru Kosovo, şi faptul că Serbia a acceptat (...) în acel acord-cadru de negociere cu UE ca înainte de a finaliza negocierile de aderare să încheie un acord cu valoare juridică obligatorie de normalizare deplină a relaţiei cu Kosovo (...) sunt evoluţii de care şi România şi alte state trebuie să ţină cont", a precizat şeful diplomaţiei în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de PRO TV.

Totodată, Titus Corlăţean a respins comparaţia făcută de Moscova între Kosovo şi Crimeea.

"Sunt subiecte diferite şi dincolo de dorinţa Federaţiei Ruse de a invoca precedentul (...) şi de a spune în faţă occidentalilor: 'aţi recunoscut Kosovo, facem şi noi la fel, vă urmăm exemplul în cazul Crimeei', să nu uităm faptul că în Kosovo a fost un conflict sângeros în care, inclusiv la nivelul Curţii Internaţionale de Justiţie, s-a spus că au fost încălcări grave, flagrante fundamentale ale drepturilor omului şi că s-a ajuns la această situaţie de secesiune, pe când în cazul Crimeei, care era o regiune a statului suveran, n-au existat astfel de conflicte", a spus ministrul de Externe.

În Crimeea, "nimeni n-a pus sub semnul întrebării integritatea persoanei fizice a cetăţeanului ucrainean de etnie rusă, n-au fost violenţe", a precizat Corlăţean, adăugând că Rusia a invocat un aşa-zis drept de intervenţie prin acţiune militară pentru apărarea minorităţii ruse, modelul folosit şi în cazul Abhaziei, Osetiei de Sud şi Transnistriei.

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, i-a transmis, marţi, premierului Victor Ponta un mesaj de recunoştinţă din partea tuturor albanezilor pentru poziţia pe care acesta a avut-o faţă de Kosovo şi şi-a exprimat speranţa că România se va alătura în scurt timp "marii familii" care a recunoscut independenţa regiunii.

La finalul declaraţiei susţinute alături de Ponta, aflat la Tirana, premierul albanez a ţinut să precizeze că a lăsat la urmă, special, un mesaj de recunoştinţă pentru modul în care premierul român a abordat problema Kosovo.

"Vreau să exprim recunoştinţa tuturor albanezilor în ceea ce priveşte poziţia faţă de Kosovo, poziţia domnului prim-ministru este o poziţie care ne dă o mare şi completă încredere că, într-un timp nu foarte îndelungat, chiar şi România se va alătura acelei mari familii care a recunoscut independenţa Kosovo", a spus Rama.

El a adăugat că România merită o mulţumire specială şi pentru faptul că a oferit ajutor pentru întărirea economică şi instituţională a acestei regiuni, alături de partenerii săi internaţionali.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că problemele din regiune se vor rezolva atunci când Serbia şi Kosovo vor deveni state membre UE.

"După cum prim-ministrul Rama ştie, este un subiect care în România încă stârneşte controverse. Poziţia finală a României va trebuie stabilită printr-o conlucrare între preşedinte, Parlament şi Guvern. Eu pot să vorbesc în numele Guvernului, să spun că în toate ocaziile Guvernul a sprijinit dezvoltarea instituţiilor din Kosovo şi că, din punct de vedere al Guvernului României, o Serbie şi un Kosovo membre ale UE vor reprezenta de fapt soluţia cea mai bună, şi acesta este un viitor pentru întreaga regiune", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat, recent, la Cotroceni, situaţia din Crimeea şi din regiune, afirmând, în acest context: "Poate şi premierul întelege că nu mai trebuie dat semnalul «Lăsaţi să plece preşedintele că recunosc eu Kosovo imediat»".

"Poate şi premierul înţelege că nu mai trebuie dat semnalul: «Lăsaţi să plece preşedintele, că recunosc eu Kosovo, imediat». Este o probă de slugărnicie, care nu îşi are rostul când privim la interesul naţional al României şi la realitatea regiunii în care noi trăim", a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat, ulterior, întrebat de presă, că s-a referit la declaraţiile premierului Ponta, care a spus că are altă poziţie decât cea a preşedintelui cu privire la Kosovo. "O face nu numai public, o face şi în discuţiile bilaterale", a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă are informaţii privind aceste discuţii bilaterale ale premierului, pe tema Kosovo, preşedintele Băsescu a răspuns: "Altfel nu aş fi spus public.(..) I se pare că a fi extrem de flexibil îi poate aduce ceva. Eu pot să îi spun că atâta timp cât are în CV un plagiat şi o lovitură de stat, e greu să fii un partener credibil, oricâte concesii ar face".

 

Comenteaza