Parlamentari CDU: Cerem României să folosească posibilitatea înfiinţării de noi secţii în Germania

Parlamentari CDU: Cerem României să folosească posibilitatea înfiinţării de noi secţii în Germania
Parlamentarii germani Arnold Vaatz şi Erika Steinbach fac apel la Guvernul României să folosească posibilitatea oferită de autorităţile germane pentru a înfiinţa noi secţii de vot în Germania, evitând astfel acuzaţiile de manipulare.

"Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii ale UE privind drepturile omului şi asigurarea unor alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie", se arată într-un comunicat semnat de Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului CDU/CSU din Bundestag, şi Erika Steinbach, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului şi Ajutor Umanitar.

Cei doi subliniază că "rezultatele primului tur arată că voturile românilor din străinătate şi «voturile celor de pe listele speciale» vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor prezidenţiale din România".

Vaatz şi Steinbach citează statistici oficiale, potrivit cărora "numai în Germania trăiesc 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot". "În pofida acestui lucru, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania. Asta a dus ca la München timpul de aşteptare (pentru a vota) să fie de mai multe ore. Numai acolo sute de persoane nu au putut votat, în urma închiderii secţiei de vot", susţin parlamentarii germani.

Pe de altă parte, cei doi membri ai Bundestagului precizează că "practica" listelor suplimentare, pe care au votat aproape un milion de persoane la primul tur, nu este "prea compatibilă cu principiile democratice şi ale statului de drept din UE".

Vaatz şi Steinbach precizează că, dacă o ambasadă solicită Ministerului german de Externe să aprobe secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, "această solicitare se aprobă în cel mai scurt timp" şi orice alte informaţii în acest sens sunt "pur şi simplu greşite".

Cei doi membri ai Bundestagului fac apel la Guvernul României "să folosească aceste oportunităţi (din legea germană) pentru turul II şi astfel să respingă acuzaţiile de manipulare".

În situaţii excepţionale se pot organiza secţii de vot în afara ambasadelor şi consulatelor, pe baza unei cereri prealabile făcute de autorităţile statului respectiv, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, MAE german.

"Secţiile de vot ale altor state sunt organizate în Germania, în principiu, în incita ambasadelor şi consulatelor statelor respectiv. În cazuri excepţionale, bine argumentate, există posibilitatea organizării uneia sau mai multor secţii în afara ambasadei sau consulatelor", a declarat Ministerul german de Externe.

MAE de la Berlin afirmă că "în trecut, au existat cazuri în care s-a folosit această excepţie".

"De exemplu în vara anului 2014 au fost organizate secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale din Turcia în afara Ambasadei turce şi a consulatelor în mai multe oraşe germane", a subliniat Auswärtiges Amt.

 

Comenteaza