Ponta şi Tăriceanu, exemple negative în raportul MCV

Ponta şi Tăriceanu, exemple negative în raportul MCV
Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri, 27 ianuarie 2016, Raportul anual privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), care prezintă progresele făcute de România în domeniul Justiției și Afacerilor interne, capitol monitorizat de executivul european începând cu 2007.

Noul raport MCV, discutat miercuri, la Bruxelles, aduce noi critici la adresa României, Parlamentul fiind din nou vizat pentru ca ar bloca anchetele DNA. De această dată sunt vizaţti şi lideri politici, ca fostul premier Victor Ponta şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, criticaţi pentru că ar fi lansat atacuri la adresa magistraţilor, afectând astfel independenţa justiţiei.

"În acest an s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de apărare a independenței justiției, în urma unor atacuri în mass-media și din partea unor politicieni, inclusiv a primului ministru și a președintelui Senatului", se precizeaza în raportul MCV. De asemenea, sunt criticate şi presiunile făcute de actorii politici la adresa judecătorilor CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat rapid la publicarea noului raport MCV: "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază că raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil. Președintele României constată că există, în prezent, o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei. Aceste evaluări se regăsesc şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie a.c", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Întregul raport MCV, aici.

 

Comenteaza