Președintele OSCE: Referendumul din Crimeea este "ilegal"

Președintele OSCE: Referendumul din Crimeea este
Preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, a apreciat marţi că referendumul prevăzut să aibă loc duminică în Crimeea este "ilegal", relatează AFP.

"În forma sa actuală, referendumul privind (statutul) Crimeei, prevăzut să aibă loc la 16 martie, nu este în conformitate cu Constituţia Ucrainei şi trebuie să fie considerat ilegal", a anunţat Burkhalter, citat într-un comunicat.

Pentru a fi legal, orice referendum privind gradul de autonomie sau suveranitatea Crimeei trebuie să respecte Constituţia Ucrainei şi să fie în concordanţă cu dreptul internaţional, a subliniat el, îndemnând "toţi actorii să se abţină de la susţinerea activităţilor anticonstituţionale".

Totodată, el a apreciat că OSCE nu poate efectua o misiune de monitorizare a referendumului, deoarece condiţiile organizaţiei nu sunt îndeplinite.

El a declarat că, în general, procesul privind modificarea Constituţiei şi discuţiile referitoare la autonomie regională sunt complexe şi necesită timp.

Preşedintele OSCE s-a pronunţat din nou pentru crearea "unui grup de contact" internaţional şi a invitat toate părţile se se implice într-un "dialog structurat", cu scopul de a evita tensiunile.

Aceste declaraţii intervin după ce autoritățile separatiste din Crimeea au adoptat marţi o declaraţie de independenţă şi au mai făcut un pas spre alipirea la Rusia.

Etichete
Comenteaza