Satelitul lansat de Coreea de Nord nu funcţionează şi este într-o poziţie incorectă - experţi

Satelitul lansat de Coreea de Nord nu funcţionează şi este într-o poziţie incorectă - experţi
Satelitul lansat recent de Coreea de Nord cel mai probabil nu funcţionează corespunzător, este într-o poziţie incorectă şi nu emite unde radio de frecvenţă înaltă, afirmă astronomi independenţi citaţi de site-ul postului Voice of America.

Doctorul Jonathan McDowell, de la Institutul "Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics", a declarat că poziţia, traiectoria şi luminozitatea satelitului nord-coreean au fost observate.

"Satelitul îşi schimbă intensitatea luminii la fiecare 16 secunde, ceea ce înseamnă că se răsuceşte necontrolat", afirmă astronomul sud-african Greg Roberts.

"Satelitul se răsuceşte necontrolat, când prinde lumina Soarelui străluceşte, când este în umbră intensitatea luminii se diminuează. Acest lucru ne face să credem că nu funcţionează corespunzător, pentru că, normal, ar trebui să fie orientat permanent spre Terra, pentru a filma", explică McDowell.

Un alt indiciu că satelitul este defect este faptul că nu emite unde radio pe frecvenţe înalte.

Comandamentul Strategic al Statelor Unite a preluat aceste informaţii şi le-a transmis Departamentului Apărării.

Regimul de la Phenian a lansat pe 12 decembrie o rachetă de tip Unha-3, afirmând că misiunea consta în plasarea unui satelit pe orbită. Însă, specialiştii cred că lansarea satelitului a avut rolul testării tehnologiei balistice, care poate fi utilizată pentru transportarea focoaselor nucleare spre ţinte inamice.

 

Comenteaza