Silvio Berlusconi, condamnat la un an de închisoare pentru încălcarea secretului instrucţiei

Silvio Berlusconi, condamnat la un an de închisoare pentru încălcarea secretului instrucţiei
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat joi la un an de închisoare în primă instanţă în procesul privind cumpărarea băncii Unipol, în care este acuzat de încălcarea secretului instrucţiei, o decizie la care va face însă apel, relatează AFP.

Aceasta este prima decizie din cele trei aşteptate în această lună pentru Il Cavaliere, celelalte două referindu-se la procesul în apel pentru fraudă fiscală (Mediaset) şi cel în primă instanţă pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere (Rubygate).

"Este imposibil să fie tolerată o asemenea persecutare judiciară, care durează de 20 de ani", a comentat Silvio Berlusconi, citat într-un comunicat.

Atacarea în apel suspendă aplicarea pedepsei în Italia, dar şi un eventual recurs, ulterior, la Curtea de Casaţie, la care se recurge aproape în mod sistematic în peninsulă. În cazul pedepselor mai mici de doi ani şi atunci când condamnatul este în vârstă de peste 75 de ani, acesta nu merge, în general, la închisoare, ci poate fi plasat sub arest la domiciliu sau încredinţat serviciilor sociale.

Prescrierea faptelor în acest caz va interveni în iulie-august, înaintea unei eventuale condamnări definitive. În plus, Berlusconi se va adresa, fără îndoială, Curţii de Casaţie, în cazul în care un proces în apel va confirma pedeapsa din prima instanţă, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de avocaţii lui Il Cavaliere.

În acest caz, fostul şef al Guvernului este judecat pentru publicarea ilegală, la sfârşitul lui 2005, în Il Giornale, ziarul grupului său, a unei conversaţii telefonice interceptate între liderul stângii de la vremea respectivă, Piero Fassino, şi preşedintele grupului de asigurări Unipol, Giovanni Consorte, în contextul în care această companie a lansat o ofertă pentru banca BNL în cadrul unei licitaţii. În această conversaţie, Fassino îi spunea lui Consorte "acum avem o bancă".

Potrivit procuraturii, hotărârea de a publica această interceptare a fost luată în timpul unei întâlniri între Berlusconi şi fratele său Paolo, proprietarul Il Giornale, la 24 decembrie 2005, la Arcore, vila lui Il Cavaliere de lângă Milano. Parchetul a cerut trei ani şi jumătate de închisoare pentru Paolo Berlusconi, care a fost condamnat la doi ani şi trei luni.

Potrivit parchetului, cazul "nu constă doar într-o scurgere de infomaţii", ci i-a produs totodată un prejudiciu lui "Fassino, la acea vreme liderul opoziţiei", cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative din 2006, câştigate cu un scor strâns de stânga, care înainte de scandalul Unipol înregistra un avans important în sondaje.

La 20 decembrie, Parchetul a cerut un an de închisoare împotriva lui Il Cavaliere. Acesta a obţinut, la jumătatea lui ianuarie, o amânare pentru începutul lui martie a verdictului în acest caz, deoarece conducea o campanie a coaliţiei de centru-dreapta (a şasea în decurs de 14 ani) în vederea alegerilor legislative de la 24-25 februarie.

Unul dintre avocaţii lui Berlusconi, Piero Longo, a declarat că nu există nici elemente şi nici probe pentru condamnarea fostului premier. În plus, el le-a spus unor jurnalişti că unul dintre judecătorii care a pronunţat verdictul, joi, este vizat de o cerere de recuzare aflată în curs de examinare la Curtea de Casaţie. "Dacă acest recurs este primit, sentinţa (pronunţată joi) va fi anulată", a spus el.

"Este pentru prima dată când cineva este condamnat pentru încălcarea secretului instrucţiei", a deplâns avocatul.

Unul dintre apropiaţii lui Berlusconi, Sandro Bondi, a prezis o "rebeliune împotriva acestui mod de a face dreptate".

El a subliniat că secretul instrucţiei în Italia nu este respectat absolut deloc şi că Berlusconi este victima unei nedreptăţi.

Michaela Biancofiore, una dintre "amazoanele" lui Berlusconi, cum sunt numite susţinătoarele înfocate ale acestuia, a denunţat "o voinţă de asasinat politic".

Formaţiunea lui Berlusconi, PdL, a anunţat o "mare manifestaţie" la 23 martie, prezentată de presa italiană ca vizându-i pe judecători.

Pe de altă parte, Curtea de Casaţie l-a achitat printr-o sentinţă definitivă, în noaptea de miercuri spre joi, pe Il Cavaliere, în procesul Mediatrade, în care acesta era suspectat de fraudă fiscală. El a fost achitat deja, în apel, în iunie 2012, însă parchetul s-a adresat Curţii de Casaţie, o procedură foarte frecventă în Italia.

Comenteaza