Studenţii la medicină, voluntari în spitalele Covid-19, primesc 2.500 de lei pe lună

Studenţii la medicină, voluntari în spitalele Covid-19, primesc 2.500 de lei pe lună
| Foto: mediafax.ro

Raed Arafat, Secretarul de stat în MAI, a declarat că studenții la medicină care vor face muncă voluntară în sistemul sanitar vor fi plătiți cu 2.500 de lei pe lună.

"Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale și să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19", a declarat Arafat, după ședinţa de guvern.

El a spus că proiectul de ordonanţă prevede și ca, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină, să se organizeze un program de voluntariat în care "studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari". Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi și vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

"La fiecare lună se așteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reședinţă vor primi o diurnă, plus cazarea și masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa", a precizat Arafat.

Potrivit șefului DSU, aceste măsuri sunt "extrem de importante" pentru creșterea capacităţii sistemului. "Studenţii vor ajuta, ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici și ţintim, în primă fază, dintr-o pepinieră, să zic, de 20.000 de posibili voluntari, recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari, în colaborare cu universităţile", a adăugat Raed Arafat.

El a mai spus că proiectul de ordonanţă prevede și ca Ministerul Apărării să participe și să sprijine în realizarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, când aceasta va începe

Comenteaza