SUA şi Rusia vor încheia un memorandum de înţelegere privind securitatea aeriană în Siria

SUA şi Rusia vor încheia un memorandum de înţelegere privind securitatea aeriană în Siria
Armata SUA şi cea a Rusiei vor încheia un memorandum de înţelegere care stabileşte procedurile de securitate aeriană în mediul aerian al Siriei, potrivit unui oficial american, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Decizia a fost stabilită, miercuri, în urma celei de-a treia serii de discuţii între SUA şi Rusia privind implicarea militară a statului rus în conflictul din Siria.

Odată cu anunţul făcut de Rusia privind campania militară pe care a iniţiat-o în Siria, în sprijinul regimului Bashar Al-Assad, au existat îngrijorări referitoare la posibile accidente aviatice între aeronavele americane şi cele ruseşti. Pentagonul a prezentat exemple de cazuri în care avioanele ruseşti au trecut la distanţe de câţiva kilometri de drone şi aeronave americane.

SUA a declarat că nu îşi va modifica operaţiunile militare împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria şi că nu va coopera cu Moscova, dat fiind sprijinul acordat de Rusia preşedintelui sirian Bashar al-Assad. În schimb, SUA va avea un contact militar limitat cu Rusia în ceea ce priveşte securitatea aeriană. Potrivit Pentagonului, conferinţa video securizată cu oficialii ruşi ai Apărării a dus la progrese în discuţiile privitoare la promovarea securităţii operaţiunilor aeriene în Siria.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că memorandumul de înţelegere ar putea fi implementat în viitorul apropiat, după o revizuire a acestuia.

Printre propunerile SUA, aduse în discuţie pentru prima dată într-o conferinţă între reprezentanţii armatelor americane şi ruse în data de 1 octombrie, se află şi menţinerea unei distanţe de securitate între aeronavele SUA şi cele ale Rusiei şi folosirea unor frecvenţe radio comune pentru mesajele de avertizare.

Armata SUA a precizat că avioanele ruseşti au intervenit, în mod repetat, în operaţiunile aeriene de supraveghere şi au venit foarte aproape de drone americane. Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţia de presă naţională a Rusiei, TASS, aeronava rusească SU-30CM a fost la o apropiere de 2-3 kilometri de un avion american pentru a-l identifica, "nu pentru a-l speria". În schimb, secretarul american al Apărării, Ash Carter a condamnat, miercuri, Rusia pentru "comportamentul său neprofesional".

Carter a precizat că suportul Rusiei pentru al-Assad a demonstrat că nu are o intenţie serioasă de a lupta împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, ci împotriva rebelilor care contestă regimul Assad (rebeli antrenaţi de SUA pentru a lupta împotriva SI) şi că acţiunile conducerii de la Moscova ar putea alimenta războiul din Siria.

"Nu am cooperat şi nu vom coopera cu Rusia, atâta timp cât va continua să urmărească o strategie greşită", a declarat Carter la întâlnirea liderilor militari din Washington.

Săptămâna trecută, Administraţia Obama a suspendat programul militar al Pentagonului de a antrena şi de a echipa militar rebelii sirieni care să lupte împotriva militanţilor SI, din cauza eşecului înregistrat. În timp ce programul îşi propusese să formeze 15.000 de soldaţi în trei ani, potrivit unor date furnizate de Pentagon, se formaseră doar două grupuri de 54 şi, respectiv, 70 de combatanţi.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Statele Unite au refuzat să trimită o delegaţie de înalţi militari la Moscova pentru a discuta în detaliu coordonarea celor două state în lupta din Siria, după cum a fost agreat la Moscova.

 

Comenteaza