Tablourile unei familii de evrei din Cluj ucise în Holocaust, în muzeul de artă Yad Vashem

Tablourile unei familii de evrei din Cluj ucise în Holocaust, în muzeul de artă Yad Vashem
Tablourile unei familii de evrei din Cluj au ajuns în colecţia Yad Vashem, într-o suită de 312 lucrări, dublu faţă de numărul lucrărilor pe care le primeşte de obicei muzeul, într-un an.

Un artist ungar rămas necunoscut a pictat două portrete ale unei familii de evrei din Cluj, în anii '20. Câţiva ani mai târziu, familia a fost dusă într-un lagăr nazist.


Unul dintre fiii care au scăpat de Holocaust ascunzându-se s-a întors acasă după război şi a găsit o familie de ne-evrei ce ocupau locuinţa. Toate lucrurile familiei sale dispăruseră, mai puţin cele două portrete. Potrivit curatorului Yad Vashem, Yehudit Shendar, noii ocupanţi ai casei i-au dat fiului cele două portrete. "Până la urmă nu aveau nevoie să trăiască într-o casă cu fotografii care le aminteau de vecinii evrei pe care i-au trimis la moarte", relatează haaretz.com.


Cele două tablouri se află printre cele 312 lucrări de artă adăugate la Yad Vashem în acest an. "Am lansat un proiect de Holocaust Rememberance Day anul trecut, era o invitaţie deschisă pentru oricine ne putea ajuta cu colectarea sau păstrarea obiectelor personael legate de Holocaust", a spus Shendar. "Eram sigur că vom primi tot felul de obiecte, documente şi fotografii, dar niciodată nu mi-am imaginat că vom primi atât de multe obiecte ce pot fi considerate artă", a adăugat el.

Etichete
Comenteaza