Nou caz de botulism în România. Un bărbat a fost internat de urgență după ce i s-a făcut rău/ Ce a mâncat

Nou caz de botulism în România. Un bărbat a fost internat de urgență după ce i s-a făcut rău/ Ce a mâncat

Un pacient confirmat cu botulism se află internat în Ploieşti, starea acestuia îmbunătăţindu-se mult după ce i-au fost administrate două doze de antitoxină botulinică aduse din Chișinău.

Un pacient cu botulism este internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Secţia Boli Infecţioase, starea acestuia îmbunătăţindu-se mult după ce i-au fost administrate două doze de antitoxină botulinică aduse de la Spitalul de Boli Infecţioase din Chişinău.

Directorul medical al SJU Ploieşti, Andrei Ilinca, a declarat marţi, pentru Agerpres, că este vorba despre un pacient de 51 de ani, din Urlaţi, care afirmă că, la data de 9 aprilie, ar fi mâncat două conserve de peşte.

O zi mai târziu, au debutat simptomele digestive, respectiv vărsături şi diaree. El s-a prezentat la Spitalul Urlaţi, unde i s-a dat tratament, iar ulterior au apărut şi simptome neurologice, respectiv nu mai putea înghiţi şi nu îşi putea ridica pleoapele.

Medicii de la Spitalul Urlaţi l-au trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde i s-a pus diagnosticul de botulism.

Pacientul a primit până acum două doze de antitoxină botulinică, obţinute cu ajutorul Spitalului de Boli Infecţioase din Chişinău, în condiţiile în care, când s-a făcut cerere la nivel naţional, aceasta nu a fost găsită nicăieri în ţară, arată sursa citată.

Starea bărbatului s-a îmbunătăţit mult, iar în cursul acestei zile este aşteptată a treia doză de tratament, care vine tot de la Chişinău, cu sprijinul DSU, a mai precizat directorul medical al spitalului.

Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigură motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii, care poate duce la deces.

Botulismul reprezintă o urgenţă medicală şi iniţierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariţia simptomelor, prin administrarea de ser antibotulinic, care neutralizează toxina circulantă.

Comenteaza