„Băiatul deştept" care şi-a pornit afacerea pe banii primăriei. Şi eu vreau!

„Băiatul deştept
Un business privat a pornit pe bani publici. "Băiatul deştept" care ţine hăţurile ar putea deveni, în scurt timp, unul dintre milionarii Clujului.

Am susţinut mereu că, pentru a te lansa în business, trebuie să ai o anumită structură. Dincolo de bani, ai nevoie de multă determinare şi curaj. Cine îţi garantează că vei ajunge pe plus din prima lună? Dar din a şasea? (şi nu mă refer aici la cei care s-au lansat în afaceri băgând adânc mâna în banul public, care sunt pe plus din ziua în care îşi înregistrează firma). Personal, nu am găsit niciodată suficient curaj pentru a-mi deschide propriul SRL, deşi aveam nume pentru el de când împlinisem 20 de ani. Tot căutând ideea cea mai potrivită, nici nu am observat că vremea s-a dus. Firma mea a rămas în acelaşi stadiu. De vis. Credeam că în timpul acesta mi-am ordonat şi maturizat ideile. Că am progresat. Ei bine, m-am înşelat. De fapt, e chiar pe dos, pentru că la tinereţe duci curajul spre inconştienţă. Mai târziu, nu (întotdeauna).

Vă spun sincer că şi mie mi-ar plăcea să îmi asigure primăria un start-up, din taxele şi impozitele clujenilor. Asta ar fi chiar varianta perfectă: mi-ar da doza potrivită de curaj şi determinare. Cum ar fi să îmi ofere 400.000 de euro ca să rezerv nume importante ale muzicii internaţionale, pentru un festival de mare anvergură pe care să îl organizez pe Cluj Arena? Să-i spunem Untold. Cu numele unora ca Avicii sau Guetta m-aş duce apoi la sponsori. „Domnule CEO, băieţii ăştia din muzica mare au confirmat că vin la Cluj, într-un festival pe care îl organizăm în parteneriat cu primăria, deoarece Clujul este Capitală Europeană a Tineretului". Câţi CEO nu mi-ar da banii după o asemenea prezentare? Primăria nu doar că mi-ar asigura start-up-ul din punct de vedere financiar şi mi-ar conferi, prin parteneriatul său, posibilitatea de a influenţa posibilii sponsori, nu doar că mi-ar pune la dispoziţie toate regiile din subordine (de exemplu autobuze care să circule la 4 dimineaţa, de la CTP), dar mi-ar şi îngrădi jumătate de Parc Central, stat în stat, oraş în oraş, food area in music area, ca să îmi maximizez profitul cu sprijinul vânzătorilor de bere, mici, burgeri etc.

„Untold nu este un festival privat", se apăra Emil Boc, în vară, când a îngrădit parcul timp de mai bine de o săptămână. Primarul făcea trimitere atunci la faptul că municipalitatea şi consiliul local erau parteneri ai Federaţiei SHARE, organizatoarea festivalului. Ei bine, din a doua sa ediţie, Untold s-a privatizat. După ce a urnit acest gigant cu munca lui, dar cu sprijinul consistent al municipalităţii, Bogdan Buta şi-a făcut propria firmă, alături de un alt tânăr, Sorin Gadola. Îi spune Untold, evident. Iată activele acestei societăţi: una bucată ediţie de festival de succes în spate, pornit cu sprijinul banilor publici, una bucată credibilitate, după ce Guetta şi Avicii, antamaţi cu fondurile clujenilor, au văzut peste 50.000 de oameni sărind sincron cu mâinile ridicate, mai multe bucăţi sponsori, rămaşi fideli după ce unii dintre ei au avut vânzări excelente la Cluj (nu s-a făcut publică nicio sumă, încă, din păcate). Am spus că mi-am dorit mereu o firmă proprie şi că aş accepta cu drag un start-up, dacă primăria mi l-ar oferi. Câţi dintre dvs. nu aţi vrea acelaşi lucru? Ştiţi care e diferenţa? Noi putem doar să visăm, lui Buta i s-a împlinit. Iar dacă îşi joacă bine cărţile, băiatul acesta va deveni unul dintre milionarii Clujului în câţiva ani.

Şi încă ceva. Personal, dacă aş beneficia de tot acest sprijin, aş avea grijă să transfer procentul legal de 2% din încasările pe bilete către primărie la timp. Să nu mă aleg cu penalităţi, cum i s-a întâmplat lui Buta.

 

Comenteaza