De'Longhi, personalitatea industrială a ultimei decade în România. A deschis 3 fabrici într-o țară care are atâta nevoie de o industrie puternică

De'Longhi, personalitatea industrială a ultimei decade în România. A deschis 3 fabrici într-o țară care are atâta nevoie de o industrie puternică

De'Longhi ne informează întotdeauna mult prea laconic despre povestea lor de succes și mai ales despre fabricile pe care le-au deschis în Romania, fără să se laude cu rezultatele lor sau să se plângă de problemele pe care în mod sigur le întâmpină.

Am să-i laud eu, făra să-i cunosc personal și fără să mi se fi cerut vreodată. Au venit în 2012 lângă Cluj, când era mai mare nevoie, apoi au deschis în 2016 o fabrică la Salonta și de curând au ajuns la a treia fabrică în Satu Mare, o investiție la care a ajutat și statul român.

Compania are în Romania 3000 de angajați calificați de companie și sprijină indirect cine știe câte alte mii de joburi pe verticală și orizontală, deține tehnologie de ultimă generație și foarte important, plăteste taxe și impozite în România. Povestea lui De Longhi în Romania este despre ceea ce înseamnă o fabrică, fapt care nu a fost niciodată bine înțeles de guvernările succesive ale Romaniei – dovadă, exercițiul de a număra fabricile de zahăr și ulei pe care le avem în țară, să vedem dacă ies la număr și dacă o să avem sau nu criză alimentară. Cu cât vom deschide mai multe fabrici în țară, indiferent de capital, la care să finanțeze și statul român, cu atât vom fi mai puțini vulnerabili în orice domeniu, fie acela și cel al bunurilor de larg consum.

Cu cât vom deschide mai multe fabrici vom forța sistemul de învățământ să iasă din toropeala academică și să-și conecteze absolvenții de piața muncii, un obiectiv încă foarte îndepărtat, astăzi. Cu cât vom deschide mai multe fabrici vom intra în circuitele internaționale de aprovizionare, vom atrage fabricanți de materiale și materii prime, vom crea orașe și hub-uri industriale.

Cu cât vom deschide mai multe fabrici vom reuși să obișnuim românii să cumpere Fabricat în Romania, care în lumea globală de astăzi înseamnă fabricat de mâini românești la noi în țară, indiferent de țara de origine a producătorului.
Cu cât vom deschide mai multe fabrici cu atât economia României va fi mai sustenabilă pe termen lung, ferită de evaziune fiscală și munca la negru, iar sursa îndatorării îngrozitoare din prezent, deficitul de balanță comercială, va fi în cele din urmă stavilită.
Celor care au nevoie de un aparat electrocasnic le recomand un De'Longhi, achiziția declanșează invizibil o reacție în lanț care are mai multe semnificații decât ne putem imagina.
Președinților Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu le recomand să își dea afară consultanții și lobbiștii din zona economică și să își strânga o echipă de lucru formată din 10-20 de directori de fabrici mari din țară, care conduc cel puțin 3000 de angațați fiecare, alături de care să creeze o strategie industrială pentru urmatorii 10 ani.

Comenteaza