Dragoș Damian, Terapia Cluj: "Devine comic cum, în fiecare trimestru întâi din fiecare an, analiștii economici sunt surprinși de creșterea economică"

Dragoș Damian, Terapia Cluj: "Devine comic cum, în fiecare trimestru întâi din fiecare an, analiștii economici sunt surprinși de creșterea economică"

Devine comic cum, în fiecare trimestru întâi din fiecare an, analiștii economici sunt surprinși de creșterea economică. Au fost surprinși și în 2019, și în 2020, și în 2021, și în anii anteriori. Am scris în fiecare trimestru întâi câte-o opinie ca să explic, ca un nespecialist, de ce crește economia României.

Parca nu ar trai in Romania si nu ar vedea imbulzelile la consum de peste tot, magazine, mall-uri, statii benzina, etc. Si asta in ciuda inflatiei, de fapt tocmai inflatia impinge economia. Probabil ca folosesc anumiti algoritmi financiari science based sofisticati in loc sa utilizeze non-science based-urile observatia empirica si bunul simt. Se pare ca nici macar science based-ul lectiile crizelor anterioare nu mai merge, crizele sunt altfel.

Vine perioada de concedii din trimestrul III, Romania va avea un an excelent agricol, apoi trimestrul IV cu repatrierea de fonduri de la dispora. Poate intra si niste banuti din PNRR. Si toate astea pe un fond de inflatie, asadar eu pariez pe o crestere de 4-5% in 2022

Dar asa cum la companii veniturile nu sunt profit, tot asa la o tara PIB-ul nu este venit bugetar. Ne asteapta un deficit epic, care in loc sa fie acoperit prin corectarea smecheriilor fiscale gen evaziune, munca la negru, amnistii cu iz de influente politice, scutiri fara nici o noima de impozite pe salariul anumitor categorii etc., va fi acoperit prin grila progresiva, taxa de solidaritate, in general orice “luat de mai mult” de la cei de la care deja se ia… Si acoperirile se vor putea face doar in 2023, 2024 este an electoral, nu vrem sa suparam pe nimeni.

Desigur, toate cele de mai sus (cu exceptia cresterilor de taxe si impozite) nu vor exista daca razboiul o ia razna. Si razboiul are tendinta de a o lua razna, nu este stiinta exacta.

Eu am voie sa gresesc si sa fiu surprins de evenimente pentru nu sunt specialist in macro-economie, in schimb analistii economici care din asta fac bani... Imaginati-va ca in baza prognozelor de stagnare pentru 2022, companiile care se uita la planuri de investitii pentru Romania s-au oprit. Si acum noua prognoza este de 5%, dar nimeni nu isi va schimba planurile, este prea tarziu.

Comenteaza