Dragoş Damian, Terapia Cluj: Încerc eu să răspund la întrebările pe care şi le pun antreprenorii români cu privire la situaţia actuală din economie

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Încerc eu să răspund la întrebările pe care şi le pun antreprenorii români cu privire la situaţia actuală din economie

Îl secondez pe Cristian Hostiuc din dorința de a răspunde întrebărilor antreprenorilor români. Răspunsuri practice, non-savante, într-o nota lejeră.

În timp ce antreprenorii români stau la terapie de grup, coalițiile asociațiile, camerele de comerț internaționale și expiratele asociații si camere de comerț naționale sunt partenerii de dialog ai Guvernului, pe care, nu-l poți condamna, face ce poate cu astfel de consultanți.

Astfel încât, alții iau deciziile pentru antreprenorii români, care rămân cu întrebările. Iată câteva răspunsuri la ele.

De ce la noi prețurile cresc așa de mult? 

Se cheamă speculă și ați pus toți umărul la ea. Ați mers după principiul „lasă că eu scap” și, iată, nu ați scăpat.

De ce prețul la gaze a crescut atât de mult, dacă avem gaze? 

Țeapă pentru toată UE. A vrut să respirăm aer nepoluat și a trimis chimia în China, combustibilii și gazele în Rusia și a suprasubvenționat energiile alternative, fără o pregătire a tranziției. După care (sau tocmai de aceea) a venit războiul.

De ce benzina și motorina au crescut atât de mult? 

Vezi răspunsul la întrebarea de mai sus. Plus, ați vrut capitalism, care vine cu cerere și ofertă. Treceți pe lângă o benzinarie și veți vedea cozi. Bravo lor, benzinarilor!

De ce importurile din agricultură au crescut atât de mult în cateva luni?

Unde sunt combinatele de îngrășăminte chimice ale noastre? De ce a trebuie să le închidem și să stăm la mâna străinilor? Păi, ne-am dorit din tot sufletul blocuri și mall-uri, și cladiri de birouri, unde era să le construim? Făgaraș, Pitești, Codlea, Târnăveni, Tg. Mureș, Slatina, Victoria, Valea Jiului etc. Floarea chimiei românești, odată cea mai mare exporatoare din Europa de Est, zace moartă, aruncata în șanț.

De ce luăm legume din Polonia, și marfa noastra nu o ia nimeni, nu o iau retailerii?

Poate pentru că sunt străini? Un consultant economic de la Guvern, Presedinție sau Parlament o să vă spună că se cheamă „globalization” și „vertical integration”, și „economy of scale”, și „leverage”. Și o altă explicație este în poza de mai jos, orarul unei hale agroalimentare românești. Trei zile a lucrat în total doar la jumatate din timpul în care au lucrat retailerii străini. Astfel de poze sunt peste tot în vitrinele magazinelor românești.

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Încerc eu să răspund la întrebările pe care şi le pun antreprenorii români cu privire la situaţia actuală din economie

De ce nu au fost trecute irigațiile în PNRR, ca să luăm bani de la UE pentru refacerea acestui sistem?

Voi chiar mai credeți că PNRR-ul este executabil? Este sursa de bănuti la cei care scriu proiectele și atât, pentru că noi nu avem ingineri, muncitori, tehnologie și echipamente ca să construim toată lista de cumparaturi de acolo. Și cu irigații în PNRR, tot nu s-ar fi executat proiectele.

De ce nu mai avem zootehnie și am ajuns să importam carne de porc? 

Păi importăm orice, 90% din ce se află în sălile de hotel în care ați tinut conferințele este din import. Și ce ați mâncat în pauza de networking era probabil tot din import.

De ce cresc dobânzile, de ce crește ROBOR așa de mult, cum să creasca de la 1% la 6%? Cum crede Banca Națională că noi o sa putem plăti o dobândă de 10%, ce politica face Mugur Isărescu?

Nu puteți să nu observați ironia: România plăteste dobanzi enorme la împrumuturile internațional, și voi plătiti dobânzi enorme la împrumuturile naționale.

De ce nu mai avem forță de muncă, ce face guvernul? Unde sunt românii noștri? 

E bine că s-au prins antreprenorii români că nu au forță de muncă, eu o spun din 2018. Pleacă toți românii de aici, probabil au rămas mult sub 15 milioane în țară. O să lucreze în tara asiaticii, care vin buluc. Încă un an-doi și o să aveți destui.

Ce face guvernul cu taxele și impozitele pe care noi le plătim, unde se duc banii, ca noi nu-i vedem?

Acopera găurile din evaziunea fiscală, munca la negru, facilitățile fiscale inutile și amnistiile clientelare. Crime fiscale la care contribuie cu sârguință și antreprenorii români.

De ce Orban isi apara tara, si guvernanții noștri nu? 

Dintr-o opinie din 2021: „….îmi doresc un Ministru al Economiei, al Sănătății și unul al Afacerilor Externe așa cum are Ungaria. Îmi doresc un Guvern puternic care să ia decizii grele pe termen scurt și folositoare României pe termen mediu…”

Sursa: ZF

Comenteaza