Dragoș Damian, Terapia Cluj: „România are nevoie de producție de energie, mâncare, chimie, apărare. SPECULA din 2022 este un efect al dezindustrializării din ultimii 15 ani”

Dragoș Damian, Terapia Cluj: „România are nevoie de producție de energie, mâncare, chimie, apărare. SPECULA din 2022 este un efect al dezindustrializării din ultimii 15 ani”

Fabricile din țara nu sunt responsabile de creșterile infernale de prețuri, nici nu au cum, la câte au rămas. Un calcul simplu demonstrează că și cu dublarea din ultimul an al costurilor la utilități, combustibili, materii prime și materiale și cu absorbția totală a noilor costuri în preț acesta nu se poate majora cu mai mult de 15-20%.

Institutiile din domeniu se încurcă in inflatie, ba este sub, ba este peste 10%, oricum o cifră absurdă, toți simțim scumpiri de 100%, chiar 200%. România este devorată de SPECULĂ. Ca țară, dacă ești îndatorat până la limita suportabilității și depinzi aproape în totalitate de importuri la energie, mâncare, chimie și apărare, nu ai nici un mecanism de a te apăra de speculă.

Dacă aveam producție în aceste domenii strategice, atunci aveam pârghii de control al prețurilor, puteam pune la lucru un mecanism de monitorizare a costurilor, puteam lansa pachete țintite de măsuri anti-speculă.
„Toata Europa are inflatie din cauza gazului”, evadează prin generalizare guvernanții, uitând să precizeze că în Europa nu a apărut specula la produsele de baza, pentru ca exista mecanisme de control, unul dintre ele fiind tocmai importanța dată industriilor locale de producție. Și atenție, un lucru din păcate deja demonstrat, orice intervenție a statului de tip social, gen creșteri de salarii, pensii, cupoane etc și de tip economic, gen compensări, plafonări etc, nu vor face altceva decât să alimenteze specula sau inflația, spuneți-i cum vă face să vă simțiti mai bine.

Orice ar fi, post-pandemie, în plin război și fără resurse industriale se pare că la noi încă nu funcționează modelele aplicate în crizele anterioare aparent similare, în special „scumpirea” banilor. Poate că un mod de a stabili specula este de a reduce cererea, mai cu seamă la combustibili și alimente - Uniunea Europeana are deja în discutie un plan sustenabil de raționalizări la combustibili.
Anul acesta va fi extrem de greu, nu este exclusă o inflatie de pâna la 20% (cine știe unde va ajunge specula) în timpul și după perioada de sărbatori si concedii și sub spectrul războiului.
Pe lângă pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” guvernanții trebuie să se pună serios pe REINDUSTRIALIZARE STRATEGICĂ.

Comenteaza