Efectul "Real Madrid" în PSD

Efectul
Circulă pe internet de câteva zile, ba chiar a devenit viral, un videoclip care îl înfăţişează pe vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, într-un discurs care se vrea subtil şi inteligent, dar totuşi mobilizator, la conferinţa judeţeană a PSD Botoşani, care a avut loc pe 3 octombrie.

Valeriu Zgonea, care este şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, i-a ascultat pe rând pe membrii organizaţiei, apoi a luat cuvântul: „Eu n-am ce să vă spun. V-am ascultat, sunteţi pricepuţi. Să ştiţi că am întotdeauna dreptate, după 25 de ani de partid să ştiţi că am. Chiar dacă unora nu le place, să ştiţi că am. Tot îi plăcea lui Andrei limba engleză - am un sentiment de fatigue. Ştiţi ce înseamnă? De oboseală... Noi, în Oltenia, îi spunem efectul Real Madrid.

L-am văzut la organizaţie, să ştiţi. Sunteţi organizaţia aia care îşi face poze selfie şi spune: „me, my self, I'm the best". Numai eu. Am un sentiment de fatigue şi mă sperie, un sentiment că numai noi suntem buni şi mă sperie, un sentiment că numai noi ştim ce e bine şi mă sperie. Asta e părerea mea şi dacă vă supără îmi cer scuze", a spus Zgonea, în faţa unei audienţe care nu ştia dacă să râdă sau să îl ia în serios pe liderul venit de la Craiova, via Bucureşti, să le dea sfaturi.

Este caracteristic pentru PSD, un partid ai căror lideri s-au comportat întotdeauna egocentric, să ofere lecţii de morală, filosofie şi comportament periferiei (indiferent dacă zona marginală e cea a partidului sau a societăţii), fără să o înţeleagă. Aici va pierde PSD, când va veni ziua înfrângerii, pentru că nu a ştiut sau nu a vrut să audă ce îşi doreşte „provincia" de la cel mai mare partid din România.

Vasile Dâncu se chinuie de mulţi ani să le explice liderilor PSD, fie că a fost vorba de Adrian Năstase, de Mircea Geoană sau de Victor Ponta, că România nu este o masă omogenă de votanţi fără creier („brainless", ca să îi fac jocul lui Valeriu Zgonea, căruia îi plac peste măsură cuvintele englezeşti), că fiecare oraş, judeţ, regiune are un specific, un set de caracteristici care trebuie înglobate în politicile naţionale pentru a le creşte gradul de adresabilitate.

Strategia PSD de la Bucureşti nu poate fi aplicată la Cluj-Napoca (s-a dovedit asta în toate alegerile locale de până acum, când, cu excepţia lui Ioan Rus, care a obţinut rezultate pe seama brandului personal, mai mult decât al partidului), politica PSD pentru Suceava nu se potriveşte în judeţul Cluj, la fel cum electoratul din Transilvania nu poate fi convins să voteze PSD cu aceleaşi argumente pe care politicienii le servesc an de an celor din Muntenia.

Cu toată corectitudinea („in all fairness", pentru dl. Zgonea), trebuie spus că în aceeaşi eroare se află şi celelalte partide, care tratează electoratul ignorând caracterul eterogen, specificitatea locală, problemele, aspiraţiile şi temerile, diferite de la o zonă la alta, de la o regiune la alta, dar efectul e mai vizibil în cazul PSD - Transilvania.

Vina nu aparţine, însă, doar liderilor de la centru care, implacabil, nu sunt interesaţi de situaţia din organizaţiile locale decât atunci când au nevoie de votul lor pentru o funcţie cât mai înaltă în partid. O parte din vină trebuie asumată şi de liderii locali, baroni sau nu, care nu au avut niciodată puterea sau curajul (excepţiile sunt puţine - Oprişan, Mazăre) de a bate cu pumnul în masă la Bucureşti. Aşa că, cel mai probabil, problema nu e de „fatigue", ci mai degrabă de „balls".

Revenind la discursul lui Zgonea de la Botoşani, „efectul Real Madrid", pe care vicepreşedintele PSD îl defineşte ca o formă de autosuficienţă - în fotbal am fi vorbit despre desconsiderarea adversarului -, nu trebuie aruncat (doar) în capul organizaţiilor locale. Îmi aduce aminte de declaraţia lui Victor Ponta din august 2014, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale: „În turul I îmi voi lua popcorn şi mă voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, sunt doi domni Diaconescu, domnul Iohannis". Peştele de la cap se împute, spune o vorbă românească, aşa că, înainte să critici talpa partidului, cel mai bine e să vezi dacă funcţionează partea de sus.

P.S.: În marketingul sportiv, „efectul Real Madrid" înseamnă cu totul altceva. În 2003, la un an după ce Real Madrid semnase primul contract de sponsorizare cu Siemens, iar logo-ul companiei a apărut pe echipamentul fotbaliuştilor, nivelul de „brand awareness" a crescut exponenţial (în Spania, 62% dintre subiecţii unui studiu au aflat despre Siemens din fotbal, procent dublu faţă de cel înregistrat cu un an înainte). În plus, cota de piaţă a Siemens a crescut în primul an de parteneriat cu Real Madrid de la 17 la 21%.

Comenteaza